Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında son zamanlarda artan endişeler . "Bize haber vermediler mi?", bu endişelerin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor.

Ülke battı da bize haber vermediler mi yoksa sonra mı verecekler?
Bu başlığın altına eskiden olsa bir sürü yorum yazılırdı. Ya 5 yıldır battı batıyor diye söylediniz bak battık mı? Togg yaptık uzaya gittik karadeniz de gaz bulduk. Gabarda petrol çıkarıyoruz. Abd ile aramız düzeldi bak f16 ları verdiler. Hiç olmadığımız kadar güçlüyüz.
--------
Neden böyle bir başlık attım.
İlk önce 128 milyar dolar rezervi erittiler bunu unuttunuz büyük ihtimal ama ben unutmadım. Ama artık konu 128 milyar dolar değil. Artık o hesabı geçiyorum. Ben şimdi yeni yok edilen paraları yazacağım. Ama buradan bir sonuç çıkaramayacaksınız.Bakın size sistemi anlatıyorum.
Mb rezervleri – 55 milyar dolar cıvarında. Bu -55 milyar dolar nasıl olabilir. Mb kredi kartımı var yoksa birinden borçmu almıs yemiş ve eksi ye düşmüş. Şimdi yazıyorum.
Sizin bankada 10 bin dolarınız var. Mb diyorki o bankaya her yatırılan doların % 30 unu bana zorunlu karşılık olarak vereceksin. Ben mb kasasında tutacağım lazım olursa ben sana veririm. Bu paraları rezerv olarak göstereceğim. İşte bu yatırdığınız paranın % 30 mb kasasında olsun bize ne bize bir zararı yok ki. Devletimiz sağ olsun param orada dursun istersem verir.
Acaba gerçekten öylemi? Şuan için öyle çok sıkıntı yok gibi ama işte o – 55 milyar dolar gözüken rezerv zorunlu karşılık olarak yatırılan paralardan oluşan batık bir kasayı temsil ediyor.
-----------
Yukarıda yazdığım bilgi bir çok defa dile getirdim. Bir çok yorumcuda yazdı. Şuan için tehlike yok gibi gözüksede her an olma ihtimali olabilir.
---
Gelelim esas soruna bunu yine sosyal medayada ilk ben dile getirdim. Şimdi birkaç kişi söylemeye başlamış.
Yurt dışından borç para bulamayan hukumet nedenlerini yazmıyorum zaten herkes yazıyor. Bedava para bulmak için aralık 2021 de sinsi bir plan çıkardı. Evet işte o gun 18,50 den 10,60 kurun bir gecede düşürülüp bir çok kişinin zarar etmesine hatta hastane acillerinin dolmasına sebep olan KKM olayıdır. KMM bitti bitirilecek deniyor değimli. Hayır bitmeyecek 2024 – 2025 – 2026 belki sonsuz sürecek. Bitirildiği gün kur iddaa ediyorum 100 tl olur. Oha 100 tl mi cem hoca Selçuk geçer olmuş Selçuk geçer hayal satar ben gerçekleri söylerim. Size yıllar evvel Arjantin olacağız dedim mi olduk mu? Bunu da sosyal medyada ilk yazan benim.
---
Bakın dostlar esas konuya geliyorum. Kkm bitemez. Bu arada bitip bitmemesi ile ilgilenmiyorum. Banane. Şimdi esas konu tl kkm bitti bu gerçek tekrar çıkacağını dusunmuyorum. Bir tehlike atlatıldı. Ama daha büyük bir tehlike var. Şuan dövizden kkm ye geçen 81 milyar dolar olan bir para var. Bu para nerede? Bu para yok. Bu para nereye gitti. Cari açık kapatmaya. Peki kkm den dövize dönmek isteyen kişiler parasını alabilirmi? Bankalar su an diyor ki. 100 bin dolarınız var. 50 bin kkm de kalsın size % 6 faiz verelim. 50 bin dolarınızıda tl ye ceviriseniz. Şuan için bunu kabul ediyor mudiler. Bunu neden yapıyorlar çünkü kkm de ki 81 milyar dolar harcandı.
---
Şimdi biri diyecek ki peki hocam bankaya gittiğimde bana dolarımı veriyorlar. Bir havuz var. Bu havuzda ne kadar kağıt dolar vardır bilemem ama diyelim ki ben 100 bin dolarımı bankadan çekiyorum. Sonra götürüp b bankasına yatırıyorum. Sonra o b bankasına gelen o doları alıyor oda c bankasına götürüyor. Bu böyle bir döngü nerede yastık altına gider ne kadar gider orada patlar.
Sonuç olarak ben diyorum ki mb – 55 milyar dolar rezervine ek kkm de ki 81 milyar dolarda eksi diyorum. Sonuç olarak – 55 milyar dolar + - 81 milyar dolar yaklaşık 136 milyar dolar ekside.
Aksini kimse kanıtlayamaz. Seçimden sonraya dikkat.
Yatırım Tavsiyesi Değildir.