Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir, nerede doğdu, kaç yaşında? Hasan Nasrallah öldürüldü mü? Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir, nerede doğdu, kaç yaşında? Hasan Nasrallah öldürüldü mü?

CHP'nin 10 Eylül 2024 tarihinde olağanüstü toplantıya çağırdığı Meclis Genel Kurulu, tatilde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) tartışma konusu oldu. CHP, tatilde olan Meclis’i Can Atalay kararını görüşmek üzere bu tarihte toplayarak, kararın yeniden gündeme gelmesini sağlamak istiyor. Ancak, bu girişim çeşitli tartışmalara yol açmış durumda.

CHP'nin Meclis Toplantısı İçin Yeterli Milletvekili Desteklemesi Var mı?

CHP'nin 10 Eylül’de Meclis’i toplantıya çağırmak için gerekli milletvekili desteğini sağlama durumu değerlendiriliyor. 128 milletvekili bulunan CHP'nin, Meclis toplantısının yapılabilmesi için gereken 120 milletvekiline erişme konusunda herhangi bir zorluk çekmeyeceği belirtiliyor. Ancak, Genel Kurul'un açılması için gerekli olan 200 vekil desteği konusunda sıkıntı yaşanabileceği bildiriliyor. DEM Parti'nin CHP'ye destek verme eğiliminde olduğu ancak İYİ Parti'nin bu süreçte ana muhalefet partisine destek vermek istemediği ifade ediliyor.

AK Parti'nin Stratejisi Nedir?

Meclis’in 10 Eylül’de toplanması durumunda, AK Parti'nin geçen yasama yılından kalan üç düzenlemeyi Genel Kurul gündemine getirmeyi planladığı belirtiliyor. Bu düzenlemeler arasında 9'uncu Yargı Paketi, e-ticarette değişiklikler içeren yasa teklifi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi yer alıyor. AK Parti, Meclis’in tatile girdiği 30 Temmuz öncesindeki toplantıda, bu düzenlemelerin 1 Ekim’den önce geçmesi gerektiğini tartışmıştı. Ayrıca, Meclis’in 9 Eylül ile 15 Eylül tarihleri arasında çalışması önerisi gündeme getirilmişti.

CHP'nin Toplantı Gerekçesi Geçerli Mi?

Öte yandan, AK Parti'nin hukukçu kurmayları, CHP'nin Meclis’i Can Atalay kararı ya da bu kararı anımsatacak gerekçelerle yeniden toplayamayacağını belirtiyor. Kaynaklar, 16 Ağustos'ta reddedilen Atalay hakkındaki yüksek yargı kararının tartışılması için ikinci bir genel görüşme talebinin kabul edilemeyeceğini vurguluyor. 1980 sonrasından bugüne kadar Meclis Genel Kurulu’nun 52 kez olağanüstü gündemle toplandığı ve bu toplantıların hepsinin farklı gerekçelerle yapıldığı ifade ediliyor.

Editör: Havva Andırır