Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamalarına göre, kamuoyunda uzun süredir merakla beklenen 10. Yargı Paketi’ne ilişkin kanun teklifi taslağı tamamlandı. Ceza adalet sisteminin daha etkin hale getirilmesini amaçlayan yaklaşık 40 maddelik düzenleme, 29 Nisan’da milletvekillerinin takdirine sunuldu. Bakan Tunç, söz konusu düzenlemenin soruşturma, kovuşturma ve infaz olmak üzere üç temel aşamada iyileştirmeler içerdiğini belirtti. Meclis görüşmeleri önümüzdeki günlerde başlayacak.

ŞANS TOPU ÇEKİLİŞ SONUÇLARI HABERLERİ: 11 Mayıs 2025 Şans Topu Çekilişi Sonuçları Hızlı Öğrenme: 5+1 Bilen Talihli 4 Milyon TL Kazandı, Diğer İkramiyeler Ne Kadardı? ŞANS TOPU ÇEKİLİŞ SONUÇLARI HABERLERİ: 11 Mayıs 2025 Şans Topu Çekilişi Sonuçları Hızlı Öğrenme: 5+1 Bilen Talihli 4 Milyon TL Kazandı, Diğer İkramiyeler Ne Kadardı?

İnfaz Düzenlemesi Meclis’ten Geçti mi?

  1. Yargı Paketi henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilmedi. Ancak infaz sistemine dair düzenlemeler taslakta yer alıyor. Taslak metne göre; özellikle ileri yaştaki ve hasta hükümlülere ilişkin alternatif infaz yöntemleri gündemde. Ayrıca, cezaevlerindeki mevcut koşulların iyileştirilmesine dönük adımlar da planlanıyor. Bu düzenlemeler ile birlikte denetimli serbestlik, koşullu salıverme gibi uygulamalarda da değişiklik öngörülüyor.

Genel Af Gündemde mi, Kimleri Kapsayacak?

Adalet Bakanı Tunç, kamuoyunda gündeme gelen "genel af" iddialarına açıklık getirdi. Bakan, bu paket kapsamında herhangi bir genel affın söz konusu olmadığını, yapılan düzenlemelerin Ceza İnfaz Kanunu kapsamında teknik ve uygulamaya dönük olduğunu vurguladı. Tunç, “55 bin kişinin affedileceği” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Af niteliği taşımayan düzenlemeler, yalnızca bazı mahkûmlar için koşullu tahliye ve farklı infaz usulleri öngörüyor.

Yargı Paketi Ne Zaman

10. Yargı Paketi Hangi Düzenlemeleri İçeriyor?

Taslak metinde; 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısının giderilmesi, denetimli serbestlik uygulamalarındaki sorunların çözülmesi ve tutuklama tedbirlerine ilişkin Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklikler yapılması öngörülüyor. Ayrıca, COVID-19 pandemisi döneminde yürürlüğe giren denetimli serbestlik düzenlemesinin kapsamının genişletilmesi de değerlendirilen başlıklar arasında yer alıyor. Bu düzenleme ile 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyen ancak cezası henüz kesinleşmemiş olan kişilerin de yeni infaz düzenlemelerinden yararlanması planlanıyor.

Editör: Zeliha Yakut