Osmaniye'de bulunan ve Çukurova'nın Efes'i olarak adlandırılan Kastabala (Hierapolis) Antik Kentinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı Müze Müdürlüğü tarafından bir süredir durdurulan kazı çalışmaları yeniden başladı.
Kazılar, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir başkanlığında antik tiyatro ve çevresinde sürdürülüyor.
Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun
Kastabala'nın 2 bin 500 yıllık tarihi, nekropol alanı, sütunlu yolu, tiyatrosu, başpiskoposun kaldığı kilise kalıntısıyla önemli bir antik kent olduğunu söyledi.
Kazı çalışmalarında yarı keçi yarı insan figürü pan, ulusal ve uluslararası basında yer bulan masklar ve yunus kolçaklı koltuklar gibi önemli eserler bulunduğunu açıkladı.
Restorasyon çalışmasının %90'ı tamamlandığını ve tamamlandıktan sonra etkinliklerin devam edeceğini belirtti.
Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz
Kastabala'nın Osmaniye'ye 25 kilometre uzaklıkta olduğunu ve burada uzun zamandır kazı çalışmaları yapıldığını ifade etti.
Bu kazı çalışmaları sonucunda çok önemli tarihi eserlerin ortaya çıkarıldığını ve çalışmaların üniversite öncülüğünde devam ettiğini söyledi.
Kastabala'nın sütunları, tiyatrosu ve kalesi ile Çukurova'da görülmeye değer bir antik kent olduğunu vurguladı.
Kazıların Türkiye'de yapılan kazılar arasında en önemlilerinden olduğunu ve burada tarihin hem ortaya çıkarıldığını hem de yaşatıldığını belirtti.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalarda önemli sonuçlar elde edildiğini ve çalışmaların ulusal ve dünya basınında geniş yer bulduğunu söyledi.
Bu yıl da kazı çalışmalarına devam edeceklerini ve antik kentin ihtişamının ortaya çıkarılacağını ifade etti.
Geçen yıllarda tespit edilen kalıntıların da bu güzelliği artırdığını ve milattan önce 540'lara tarihlenen tapınağın keşfinin bu zenginliği daha da katladığını belirtti.