Osmanlı Devleti'nin önemli devlet adamlarından biri olan Çandarlı Halil Paşa'nın hayatı, popüler dizi Mehmed Fetihler Sultanı'yla yeniden gündeme geldi. Vezir-i Azam Çandarlı Halil Paşa karakterini dizi oyuncusu Selim Bayraktar canlandırıyor. Peki, Vezir-i Azam Çandarlı Halil Paşa kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? İşte detaylar:

ÇANDARLI HALİL PAŞA KİMDİR?

Çandarlı Halil Paşa, Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi'nin önemli başvezirlerinden biridir. Torunu Çandarlı İbrahim Paşa'nın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. 1436'da kazasker olarak görev yaptığı bilinmektedir. Babası Çandarlı İbrahim Paşa'nın vefatının ardından ilmiye sınıfından ayrılmıştır.

BAŞVEZİRLİK DÖNEMİ VE POLİTİK DURUŞU

II. Murad saltanatı döneminde 1439'da başvezirlik görevine getirilmiştir. II. Mehmed'in ilk saltanat döneminde (birinci sultanlık dönemi) fiilen devleti yönetmiştir. II. Mehmed'in ikinci saltanat döneminde de başvezirlik görevine devam etmiştir. Ancak, II. Mehmed'in lalası Zağanos Mehmed Paşa ile arasında politik bir mücadele başlamıştır.

Çandarlı Halil Paşa, II. Mehmed'in Bizans'a karşı daha ılımlı bir politika izlemesini tavsiye ederken, Zağanos Mehmed Paşa daha atak bir politika izlenmesi gerektiğini savunmuştur. Bu durum, İstanbul'un fethi sırasında aralarında gerilime yol açmıştır.

Zuhal Topal'la Yemekteyiz Fırat Kahraman kimdir, kaç yaşında, mesleği ne, ne iş yapıyor, nerelidir? Zuhal Topal'la Yemekteyiz Fırat Kahraman kimdir, kaç yaşında, mesleği ne, ne iş yapıyor, nerelidir?

İDAMI VE SONU

İstanbul'un fethinden hemen sonra, II. Mehmed'in, Çandarlı Halil Paşa'nın Bizans'tan rüşvet aldığına dair dedikoduları ciddiye aldığı ve Çandarlı Halil Paşa'yı görevden aldığı bilinmektedir. Çandarlı Halil Paşa ve çocukları tutuklandı. Çocukları daha sonra serbest bırakıldı, ancak Çandarlı Halil Paşa Yedikule'de hapsedildi ve 10 Temmuz 1453'te idam edildi. Cesedi oğlu İbrahim Paşa tarafından İznik'e götürülüp türbesine defnedildi.

Çandarlı Halil Paşa'nın hayatı ve ölümü, Osmanlı tarihinin önemli dönemlerinden birinde yaşanan politik olayları ve entrikaları gözler önüne sermektedir.