sevgi, tebessüm, sadaka, aile içi ilişkiler, terbiye, saygı, af ve tevbe gibi önemli konularda öğütler sunmaktadır. Bu öğütleri günlük hayatımıza uyarlayarak daha mutlu ve huzurlu bir yaşam kurabiliriz.

Selam  selam

          “O” ne diyor..Biz ne yapıyoruz..

           “Mümin kardeşine tebessüm etmen sadakadır.İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır.Yoldan taş diken kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da sadakadır” Tirmizi

            İnsanların birbirlerine selam vermesi,gülümsemesi zor mu? Bunları yapması parayla mı,bir mali yükü mü var, benim bilmediğim.. Yoksa vergi mi alıyorlar?

            Kardeşim,cennette o pof pof sedirlere yan gelip uzanmamız ve birbirimize selam selam diyebilmemiz  için,dünyada birbirimizi sevmemiz,birbirimize gülümseyerek selam selam dememiz lazım.”iman etmedikçe cennete giremezsiniz.birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız.”demiyor mu peygamberimiz...

           “Hiçbir baba,çocuğuna güzel terbiyeden  daha üstün bir hediye vermez” Tirmizi

 Babalar ah babalar..birazda onları yetiştiren dedelerden şikayetçiyim..O Dedeler torunlarını yanlarında iken çocuklarının  sevilmesini ayıp karşılamışlar..Ben bu ayıbın nereden kaynaklandığını doğrusu  bilmiyorum.Bildiğim bir şey varsa o da peygamberimizin çocuklara karşı merhameti sevgisi,onları öpüp ok şaması.Soruyorum sizlere,oğlunuzun,kızınızın saçlarını en son ne zaman okşadınız.. Onlara hiç sevdiğinizi söylediniz mi? Sizin, biz içimizden seviyoruz dediğinizi duyar gibi oluyorum..O sevginizi ancak Allah bilir.Sizin sevdiğinizi onlarda bilsin..

Hadi bu yazıyı okuduktan sonra ,yavrucuğum, iki gözüm,göz bebeğim

anneciğim,karıcığım,seni,sizleri seviyorum.iyi ki varsınız gibi kelimeleri günlük kelime hazinemize ekleyelim.O hazinen daha da zenginleşecek ve bu zenginlik size paradan daha çok mutluluk getirecektir.

“Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davrananızdır.” Tirmizi

Bu hadisi evimizin her yerden görünen yerine yazıp asmak lazım.Ya da kulaklarımıza küpe yapmak lazım.(En çok görünen yer televizyonun üstü) Bir sahabi sorar,”Ey Allah’ın Resulü ,dünyada sevgiye saygıya en layık kişi kimdir?

-Annendir.

-Sonra kimdir?

-Annendir.

-Sonra kimdir?

-Yine annendir.

Daha sonra kimdir?

-Babandır.”Buyurmamış mı?Bu hadisi bilmeyen var mı? Eminim ki yoktur.

“Küçüklerimize merhamet etmeyen,büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.”Tirmizi

Çocuklarımız kimi örnek alıyor..Doğru söylemeyi,yalan söylemeyi,alay etmeyi ya da etmemeyi dedikodu yapmayı yapmamayı küçüklere sevgiyi yada sevgisizliği,büyüklere saygıyı saygısızlığı kimden öğreniyor..ninelere,dedelere,sırayla bakmayı yada huzur evine atmayı kimden öğreniyor..

Bir anne ve baba çocukların bu gibi davranış bozukluklarını ve olumsuzluklarını doğuştan getirdiğine inanmıyordur sanırım…Bunları çocuklarınıza okula gitmeden önce sizler öğretiyorsunuz..

“Her insan hata eder,hata edenlerin en hayırlısı tevbe edenlerdir” Tirmizi

Afedersin demek,Özür dilerim demek..Ya da Allah ‘ım beni affet..Ben suçluyum..günahkarım,senden başka sığınacak kimsem yok demek.Ve günahları terk edene kadar tevbe etmek..Ya da içkiyi sigarayı bırakana kadar,bırakmayı denemek bu konuda ısrarlı olmak..Ve  günahlardan hatalardan  ve zararlı alışkanlıklardan kurtulmak..Ya da tüm bunları yapmayarak,sigarayı ayağımız kesilince  ,içkiyi azrail gelince bırakmak. Ya da özür dilemeden af dileyemeden, tövbe Allah ‘ım demeye fırsat bulmadan bir arabanın sizi ezmesiyle  bu alemi değiştirmek…..

Hayat sizin, tercih sizin,benden söylemesi...

“Müminin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır;O’nun her işi hayırdır.Eğer bir genişliğe(nimete)kavuşursa şükreter ve bu onun için bir hayır olur.Eğer bir darlığa musibete uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur.”Müslim

“bizi aldatan bizden değildir” Müslim

“bir Müslüman’ın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan hayvan ve kuşların yedikleri şeyler o müslüman için birer sadakadır “Müslim-Buhari

“kişiye her duyduğunu söylemesi günah olarak yeter”müslim