Ramazanda protein diyeti sahur ve iftar zamanlarında beslenme şeklinin protein ağırlıklı olmasıyla ilgilidir. Ramazan döneminde alışık olduğunuz beslenme düzenini değiştirerek uzun süre açlık ve susuzluk durumuna adapte olmanız önemlidir. Bunun için yediğiniz ve içtiğiniz ürünlerin gün boyu sağlık profilinizi desteklemesi gerekir.

Ayrıca, sahur zamanında tüketilen besin gruplarınız protein ağırlıklı olursa gün içerisinde daha az acıkma hissi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Son olarak, tokluk hissini arttıran protein indeksi yüksek gıdalarla ramazan boyunca kilo kontrolünüzü de sağlayabilirsiniz.

Kenger Sakızı Çeyrek Altını Geçti: Yarım Altın Fiyatına Kafa Tutuyor Kenger Sakızı Çeyrek Altını Geçti: Yarım Altın Fiyatına Kafa Tutuyor

Ramazanda Protein Diyeti ile Kazanımlarınız

Ramazan ayının en olumsuz etkisi su tüketiminin sınırlandırması ve iftar ile sahur arasındaki süreçte su alımının yeterli olmamasıdır. Bu nedenle, metabolizma hızınız normal zamanınıza göre yavaşlayabilir. Bazı aminoasit içerikli ürünler ise metabolizma hızının yükselmesine yardımcıdır. 

Baklagillerin içeriğinde bulunan glisin, alanin ve glutamin aminoasitleri metabolizmayı hızlandıracağı için yağ yakımını arttırmayı da destekler. Özellikle, sahur menüsünde yoğurt, peynir, süt ve süt ürünlerini eklemek proteince zengin bir öğün hazırlamanızı sağlar. Aynı zamanda, proteinlerin yapı taşları olan amino asitler beyin aktivitesinin de önemli derecede yükseltir.

Ramazanda günlük işlerinizi yaparken odaklanmanızı kolaylaştıran proteinler aktif bir gün geçirmeniz için sizi destekleyebilir. Ayrıca, proteinlerin sindirimi karbonhidrat ya da yağ moleküllerine göre daha kolaydır. Bu sayede hazımsızlık, karın şişkinliği ve mide şikayetlerinizin en aza inmesinde yardımcı rol oynar. Bunun yanında ramazan ayında beslenme azalır, bu durum da kas kütlenizin azalmasına neden olabilir. Protein açısından zengin gıdalar almanız kasın güçlenmesinde ve spor performansının yükselmesinde etkilidir.

Oruç Tutarken Protein Diyetinin Rolü

Sahur zamanında kahvaltılık ürünler tüketmek gerek sindirim probleminin yaşanmaması gerekse gün boyu enerjinin düşmemesi için kritiktir. Diğer bir taraftan sucuk, sosis ve yumurta üçlüsü lezzetli bir sofra oluştursa da mide şikayetlerinin temel sebebidir. Sucuk ve sosis gibi hayvansal protein içeriği yüksek ürünler işlenmiş olduğu için ramazan döneminde mide yanmasını tetikleyebilir.

Ek olarak, kızartma usulü pişirme yöntemi katkılı gıdalarla birleştiğinde sizin için olumsuz bir tablo oluşturabilir. Bunun aksine, sade yumurtanın haşlama usulü tüketilmesi gün boyu tokluk hissi vermesi açısından size destek olabilir. 

İftar menüsünde ise hurma, kıymalı kuru fasulye, yoğurt, mercimek çorbası, et ve tavuklu sebze yemeği, sebze garnitürlü balık, cacık, sütlü tatlılar protein kaynaklı alternatifleriniz olabilir. Özellikle, hurma ile orucunuzu açmanız hem kan şekerinizin dengelenmesine hem de metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur. 

Mercimek, tarhana ya da ezogelin gibi çorba çeşitleri ile açılış yapmanız hafif beslenmenizi sağlarken proteince zengin olması kolay sindirim yapmanıza olanak tanır. Bunun yanında, uzun süre açlık serotonin olarak bilinen mutluluk hormonunun düşmesinin ana nedenidir. Proteince zengin güllaç gibi sütlü tatlılarla sofranızı tatlandırmanız mutluluk hormonunuzun da yükselmesini destekler.

Ramazanda Protein Diyetinde Püf Noktalar

Doyurucu ve besleyici karabuğday, keten tohumuyla pişirilen ekmekleri ramazan pidesi yerine seçebilirsiniz. Böylece, fazla kilo alımını kısıtlayarak kilonuzu kontrol edebilirsiniz. Bu besin grupları protein içeriğine de sahip olduğu için bağırsak hareketlerinizi de hızlandırarak tuvalete rahat çıkmanızı sağlar. 

Kurutulmuş ya da yaş meyvelerle zenginleşen sofralarda temel aminoasitleri vücuda alarak bağışıklık sisteminizi de destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, et ve et ürünleriyle hazırlanan yemeklerin yanında ayran gibi içecekleri tercih ederek halsizlik ve yorgunluk halini engelleyebilirsiniz.

Ayrıca, iftar ile sahur zamanı arasında ara öğünlerinizde atıştırmalıklarınızı yağsız ve tuzsuz kuruyemişlerden seçebilir, bu sayede tek seferde çok fazla gıdayı tüketmek zorunda kalmazsınız. 

Tüm bu bilgiler doğrultusunda, öğünlerinizi gerek kendi damak tadınıza göre seçmeniz gerekse proteince zengin gıdalarla sofranızı çeşitlendirmeniz size sağlıklı bir ramazan ayı geçirmenizi sağlayabilir.