Gümüşhane'de yaşayan 32 yaşındaki Ziraat Mühendisi Ahmet Şişman, yaklaşık 100 yıldır bozulmadan ekimi yapılan tohumlarla yöreye özgü ‘Osmanlı domatesi’ fidesi üretimi yapıyor. Ahmet Şişman, kente bağlı Akçakale Mahallesi’nde kurduğu 300 metrekarelik serada fide üretimi yaparak 22 çeşit ve 250 bin fide yetiştiriyor.

Osmanlı Domatesi: Tescil İçin Başvuruda Bulunuldu

Şişman, 100 yıllık tohumlarla saf ve organik domates fidesi üretimi yaptıklarını belirtiyor. Ayrıca, ürünü tescil ettirmek için de başvuruda bulunduklarını dile getiriyor. Türün tat, koku ve aromasıyla diğer domateslerden farklı olduğunu söyleyen Şişman, yetiştirdiği domatesleri tadanların 100 yıl önceki tadı alabileceklerini ifade ediyor.

3 Mayıs’ta tarihte ne oldu, Fenerbahçe 3 Mayıs’ta mı kuruldu? 3 Mayıs’ta tarihte ne oldu, Fenerbahçe 3 Mayıs’ta mı kuruldu?

Tohumlar Eski Usullerle Elde Ediliyor

Ahmet Şişman, standart sertifikalı tohumların yanı sıra kendi yöresinden eski usullerle elde edilmiş tohumları da fide haline getirdiklerini belirtiyor. Osmanlı domatesleri olarak adlandırdıkları domates çeşitlerinin önemine vurgu yapıyor. Bu domateslerin yöre iklimine uygun, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı olduğunu söylüyor.

Gümüşhane Domatesi: Orijinalliğini Koruyor

Şişman, Gümüşhane adına tescillemek istedikleri domateslerin, yaklaşık 100 yıllık tohumlarla bozulmadan bugüne geldiğini ve eski usul yöntemlerle yetiştirildiğini belirtiyor. Bu sayede domateslerin karakterlerini koruduğunu ve orijinal yapılarıyla geleceğe taşınmasını amaçladıklarını dile getiriyor. Gümüşhane domatesinin Türkiye çapında meşhur olacağını ifade eden Şişman, domateslerin dayanıklılığı, adaptasyon sürecini tamamlamış olması ve muhteşem koku, tat ve aroma özellikleriyle diğer domateslerden ayrıldığını vurguluyor.