İslam dünyasında manevi anlamda büyük bir değere sahip olan Zilhicce ayı, 2025 yılında 27 Mayıs Salı gününü 28 Mayıs Çarşamba’ya bağlayan gece başlayacak. Hicrî takvime göre yılın on ikinci ve son ayı olan Zilhicce, bu yıl 25 Haziran’da sona erecek. Aynı gece itibarıyla yeni hicrî yılın ilk ayı olan Muharrem ayı başlayacak.

Cami Namaz

2025 ZİLHİCCE AYININ İLK ON GÜNÜ

Zilhicce ayının en faziletli günleri, ilk on günü olarak kabul edilmektedir. 2025 yılı için bu günler 28 Mayıs ile 5 Haziran tarihleri arasına denk geliyor. Kur’an-ı Kerim’de Fecr Suresi'nin ikinci ayetinde geçen “on gece” ifadesinin bu günleri işaret ettiğine dair tefsirler bulunmaktadır. Hadis kaynaklarında da Zilhicce’nin ilk on günü içerisinde yapılan ibadetlerin Allah katında son derece kıymetli olduğu bildirilmektedir.

AGS’ye Geç Kalanlar Ne Yapmalı? 2025 Geç Başvuru Tarihi ve Ücreti Açıklandı mı?
AGS’ye Geç Kalanlar Ne Yapmalı? 2025 Geç Başvuru Tarihi ve Ücreti Açıklandı mı?
İçeriği Görüntüle

Hz. Muhammed (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Allah katında şu on günde işlenecek sâlih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” Sahabilerin, “Allah yolunda cihattan da mı üstündür?” sorusu üzerine, “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de... Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka” şeklinde yanıt verdiği rivayet edilmiştir. (Buhârî, Îdeyn, 11; Ebû Dâvûd, Savm, 61)

Selimiye Camisinde Bayram Namazi

ZİLHİCCE AYINDA ORUÇ TUTMAK

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak sünnet olarak tavsiye edilmiştir. Bu günlerde tutulan oruçların Allah katında sevap bakımından büyük karşılıkları olduğu bildirilmiştir. Özellikle Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe günü oruç tutmak son derece faziletli kabul edilmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Arefe günü tutulan orucun, bir önceki yılın ve bir sonraki yılın günahlarına kefaret olması umulur” buyurmuştur. (Müslim, Sıyâm, 196-197)

Ancak hac ibadetini yerine getiren kişilerin Arefe günü oruç tutması mekruh görülmektedir. Bu uygulama, kişinin fiziki güç ve dikkat gerektiren ibadetlerini aksatmaması adına uygun görülmüştür.

ZİLHİCCE AYINDA YAPILACAK ZİKİRLER VE İBADETLER

Zilhicce ayında oruç ibadetine ek olarak çeşitli zikir ve tesbihlerin yapılması da tavsiye edilmektedir. Bu günlerde “tehlil” (Lâ ilâhe illallah), “tekbir” (Allahu ekber), “tahmid” (Elhamdülillah) ve “tesbih” (Sübhanallah) ifadeleri sıkça tekrar edilmelidir. Teşrik tekbirleri, bayram günlerini de kapsayacak şekilde özellikle sabah ve akşam namazlarının ardından getirilir.

Zilhicce ayı, İslam’ın beş temel esasından biri olan hac ibadetinin eda edildiği aydır. Aynı zamanda kurban ibadeti de bu ayda yerine getirilmektedir. Kurban Bayramı’nın ilk günü Zilhicce'nin 10. gününe denk gelirken, bayramın diğer günleri de bu ayın içinde yer almaktadır.

Muhabir: Hüseyin Yılmazer