Zencefil Asya’nın tropik iklim kuşağı altındaki ve yarı tropik bölgelerinde yetişir. Doğrudan kendi adını verdiği zencefilgiller familyasına mensup bir kök bitki çeşididir.

Günümüzde taze ve kurutulmuş olarak tüketilebildiği gibi geçmiş yüzyıllardan beri farklı toplumlara ait alternatif tıp reçetelerinde önemli rolü vardır. Mutfaklarda ağırlıklı olarak baharat şeklinde kullanılır. Çayı da yaygın olarak tüketilmektedir.

Zencefil son yıllarda özellikle detox içeceklerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Yoğun aroması sayesinde sıcak ve soğuk kullanım şekilleri mevcuttur. Ölçüsüz tüketilmesi durumunda zencefil zararları mide sorunları ve alerjik reaksiyonlar olarak ortaya çıkabilir. 

Zencefilin Zararları Nelerdir?
Taze zencefil besin değerlerine bakıldığında ilk olarak yaklaşık yüzde 80 oranında su barındırmasıyla dikkat çeker.

Oldukça düşük karbonhidrat oranına sahip olan bu kök bitkinin içeriğinde doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, 10 çeşit mineral ve farklı alt türleriyle birlikte 4 çeşit vitamin bulunur.

Doğada var olan aminoasidin 18’ini de içeriğinde barındırır. Güçlü bir antioksidan özelliği gösteren zencefilin zararları özellikle doğru tüketilmediğinde ortaya çıkar.

-Zencefilin zararları nelerdir, sorusunun ilk yanıtı mide sorunlarını işaret eder. Zencefil özellikle fazla tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine ve bulantıya yol açabilir. Yoğun aroması ve keskin tadı midenizde ve bağırsaklarınızda fazla gaz üretebilir. Bağırsak, sindirim ve mide probleminiz (gastrit, ülser ve reflü ve benzeri rahatsızlıklar) varsa bunları tetikleyebilir. Zencefilin zararları nedeniyle tüketmemeniz ya da doktor kontrolünde gerçekleştirmeniz tavsiye edilir.
Kanı sulandırma özelliği de zencefilin zararları arasında sayılabilir.  Bitkinin kan sulandırıcı özelliği nedeni ile kan inceltici ilaçlarla aynı anda kullanımı uygun değildir. Kanama sorunu yaşamanıza sebep olur. Özellikle cerrahi operasyon öncesi kesinlikle tüketiminin önüne geçilmedir. 
-Bunun yanı sıra kullandığınız diğer ilaçlarda da zencefil tüketimi kullanılan ilaca bağlı farklı etkileşimlere neden olabilir. -Bu sebeple ilaç kullanımı durumunda zencefil tüketimi hakkında doktorunuza danışmalısınız.
-Zencefilin hamilelikte de tüketim miktarına dikkat etmelisiniz. Şayet riskli bir gebeliğiniz varsa ya da düşük ihtimali söz konusuysa kesinlikle fazla tüketimden kaçınmalısınız. Olası riskli durumları önlemek için doktorunuza danışmalısınız.
-Emzirme sürecinizde de bebeğinizde oluşabilecek olası durumları önlemek amacıyla tüketilmesi uygun değildir. Bu durum da zencefilin zararları arasında yer almaktadır. Çocukların da 2 yaşından önce zencefil tüketmeleri uygun değildir.
Toz Zencefilin Zararları Nelerdir?

Toz zencefili suya ve süte ekleyerek tüketebileceğiniz gibi karışık bitki çaylarının içine de ekleyebilirsiniz.

Damak tadınıza uygun olacak şekilde yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara da ilave edebilirsiniz. Bal, pekmez gibi farklı malzemelerle karıştırarak macun kıvamı elde edip tüketimini sağlayabilirsiniz.

Yine bütün bunların dışında bal, süt, yoğurt, kefir gibi malzemelerle karıştırıp doğal cilt bakım maskeleri yapabilirsiniz. Toz zencefilin faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur ve fazla tüketildiğinde yan etkilere sebep olabiliyor. Aroma ve besin değerleri bakımından çok zengindir.

Bu sebeple bazı kişilerde probleme sebep olabilir. Ölçüsüz kullanıldığı takdirde toz zencefilin zararları nelerdir sorusunun yanıtları aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

Toz zencefil yoğun aromatik kıvamda olduğu için alerjik tepkimelere yol açabilmektedir. Bal, süt, yoğurt gibi yiyeceklerle tüketilebildiği için yoğunluğu hissedilmeyip fazla tüketilmesi durumunda mide ekşimesi, ülser hastalığı, bağırsak iltihabı ve bağırsağınızda tıkanıklığa sebep olabilir.

Sindirim sistemi sorununuz varsa ya da zayıfsa, bağırsak hastalığınız varsa toz zencefili tercih etmemelisiniz. 

Safra kesesi problemi olan kişilerde safra üretimini artıracağı için safra taşı oluşumuna sebep olur. Bu durumda toz zencefil kullanımı önerilmez.

Migren Atakları Yaz Aylarında Artıyor! Sıcak Havada Migrenle Nasıl Başa Çıkılır? Migren Atakları Yaz Aylarında Artıyor! Sıcak Havada Migrenle Nasıl Başa Çıkılır?

Ülser, gastrit, reflü gibi mide problemleriniz varsa, kan sulandırıcı ilaç kullanıyor ve tansiyon sorunu yaşıyorsanız, özellikle düşük tansiyon sorununuz varsa kullanmamalısınız. 

Hamilelikte, riskli gebeliklerde ve emzirme döneminde de kullanımı önerilmez. Hassas ve alerjik bir cilde sahipseniz son dönemde çok yaygın olan evde doğal maske, evde bitkisel maske tariflerinizin içine kesinlikle toz zencefil eklememelisiniz.

Cildinizde tahrişe, kuruluğa ve pullanmaya sebep olacaktır. Bütün bu durumlar toz zencefilin zararları olarak değerlendirilir.

Zencefil Bal Karışımı Zararları Nelerdir?

Kış aylarının vazgeçilmezi olan ve her alanda şifa deposu olarak görülen balın en yaygın kullanımı da zencefil karışımlarıyla yapılanlarıdır.

Genellikle macun kıvamında olup evde, aktarlar raflarında sık rastlanan ürünler arasında yer alır. Soğuk algınlığı, grip, nezle, öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonlarında şifa bulma çabasıyla ölçüsüz kullanımları gözlenmektedir.

Bu durumun sizlere sağladığı fayda kadar ölçüsüz ve bilinçsiz kullanımda zararları da söz konusudur. Zencefil bal karışımının zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir;  

Toz ve kök zencefil de olduğu gibi zencefili balla karıştırmanız durumunda alerjik bir bünyeye sahipseniz bala alerjiniz olmasını da göz önünde bulundurursak kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız. 

Mide probleminiz varsa balla tatlandırıldığı için ölçüsüz kullanımı durumunda midenizde yanma, ekşime, gaz bulantı hissi oluşturacaktır. Özellikle gastrit, reflü ve ülser hastaları için de zencefil bal karışımı zararları arasındadır.

Zencefil midenizde gaz yapacağı, bal da sindiriminizi kolaylaştıracağı için ağrılı diyare durumu yaşamanız söz konusu olabileceği için ballı zencefil zararları arasındadır. Bu durumda da hemen doktorunuza danışmalısınız. 

Yine son yıllarda oldukça popüler olan ve hekimlerin çok dikkatli davranılması gerektiği ve bizleri sıkça uyardığı konu olan evde doğal cilt bakım yöntemleri arasında zencefil bal karışımına çok sık rastlanmaktadır.

Alerjik ve hassas bir cilde sahipseniz bu durum cildinizde yanma, kuruma, kızarma, kaşıntı, pullanma ve dökülmelere sebep olur. Cilt sağlığınız için zencefil bal karışımını önerilmemektedir.

Olası alerji durumunda hemen bol su ile yüzünüzü yıkayıp doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir. 

Toz zencefilde olduğu gibi bu karışımda sindirim sisteminizi olumsuz etkileyebileceği için özellikle bağırsak sağlığı zayıf olan kişilerin kullanması önerilmemektedir. Bu durumda ballı zencefil zararları arasında yer almaktadır. 

Hamilelikte, özellikle riskli gebelik durumunuz söz konusuysa zencefil de bulunan aroma tadı balla yoğunlaşacağı için bulantı ve kusma haliniz arttırabilecektir. Riskli gebeliklerde kullanımı önerilmez. Emzirme sürecinde bebeklerde gaz problemlemini artırabilir ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir, o nedenle tüketmemeniz tavsiye edilir. 

Zencefilin Faydaları ve Zararları


Zencefilin zararlarının yanında faydaları çok daha fazladır. Ancak ölçülü bir şekilde kullanıldığı takdirde. Örneğin zencefilin güçlü antioksidan etkisi stresi azaltmada etkilidir. Stres ise vücuttaki toksik maddeler olan serbest radikallerin birikimini artırır.

Serbest radikaller, kanser dahil olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olabilir. Zencefil tüketimi vücudun serbest radikallerden kurtulmasına katkıda bulunarak kansere yakalanma ihtimalini azaltabilir.

Zencefilin bu olumlu etkilerinin yine yapısında bulunan gingerolden kaynaklandığı öngörülmektedir. Ancak kanser hastalarının zencefil tüketmeden önce hekimlerine danışmaları önerilir.

Zencefil kilo vermenize yardımcı olur. Zencefilin zayıflamaya yönelik etkilerinin enerji harcamasını artırmasından ve vücuttaki iltihabı azaltmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Kış aylarının ve detox sularının vazgeçilmez aromalarından zencefilin diğer faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

-Bağışıklık sisteminizi güçlendirir, enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur.
-Zencefil mantar enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir. Yapısında bulunan gingerol sayesinde iltihabı azaltarak ağrı kesici etki gösterir.
-Spor hareketleri, egzersiz sonrası yaşanan kas ağrılarınızı hafifletir. 
-Antiseptik etkisi sayesinde gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir. 
-Kan şekerinizi düşürür. Adet öncesi gerginlik ve ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur. 
-Kolesterol düzeyinizi dengeler. 
-Anksiyete ve stres bozukluğuna iyi gelir. 
-Kalp hastalıkları riskini azaltır, yapısında bulunan antioksidanlar ve bileşikler sayesinde beyin fonksiyonlarının -gelişmesine katkı sağlar. 
-Hafıza üzerinde de olumlu etkileri vardır. 

Zencefilin Zararları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

ZENCEFİL GAZ YAPAR MI?
Ölçülü zencefil kullanımı bağışıklık sistemimize fayda sağlar fakat yoğun aroması ve keskin tadı midenizde ve bağırsaklarınızda fazla gaz üretebilir. Bağırsak, sindirim ve mide probleminiz varsa zencefil tüketmemelisiniz. 

ZENCEFİL KANI SULANDIRIR MI? 
Taze ya da toz fark etmeksizin zencefilin kanı sulandırıcı etkisi mevcuttur. Özellikle ameliyat öncesi ya da ilaç kullanımında zencefil tüketilmemesi tavsiye edilir.