Tonguç Çoban, 1967 yılında Artvin'de doğmuş bir isimdir. Giresun Eynesil nüfusuna kayıtlı olan Çoban, ilkokulu Giresun'da, ortaokul ve lise eğitimini ise Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olan Tonguç Çoban, 2014 yılından bu yana Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) aktif olarak siyaset yapmaktadır.

Çoban, mezuniyetinin ardından sendikal alanda uzman olarak çalışmaya başlamıştır. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nda (DİSK) 1994-2006 yılları arasında başkan danışmanlığı, araştırma-eğitim dairesi müdürlüğü, uluslararası ilişkiler danışmanlığı gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2006-2014 yılları arasında ise araştırma sektöründe çeşitli firmalarda yönetici olarak çalışmıştır.

Bakanlık Düğmeye Bastı: Fiyat Artışlarının Ardından İhracat Yasağı Geliyor Bakanlık Düğmeye Bastı: Fiyat Artışlarının Ardından İhracat Yasağı Geliyor

2014 yerel seçimlerinde CHP Şişli ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis üyesi olarak seçilen Tonguç Çoban, İBB Meclisi'nde CHP Grup Sözcüsü ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. 2019'dan itibaren İBB'de Başkan Danışmanı ve İlçe Belediyeleri Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, 2019 yılında İstanbul Halk Ekmek Un ve Unlu Maddeler Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş.'nin yönetim kuruluna yönetim kurulu üyesi olarak seçilmiştir.