Protein tozu, vücut geliştirme ile ilgilenen ve egzersiz yapanlar için sıklıkla tercih edilir. Ancak kontrolsüz ve bilinçsizce kullanılması durumunda bazı protein tozu zararları ortaya çıkabilir.

Bunlar arasında görülen bazı rahatsızlıklar ise kemik erimesi, böbrek rahatsızlıkları ve ishal gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir şeklinde bir ifade protein tozu zararları nelerdir sorusuna yanıt olabilir.

Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamanız adına mutlaka bir uzman kontrolü ve diyetisyen eşliğinde kullanılması tavsiye edilir. Bununla beraber yeterli ve dengeli bir egzersiz programı da protein tozu kullanımı için şarttır.

Protein Tozu Nedir?
Protein, vücudumuzun temel ihtiyaçlarından birisidir. Temel bir besin olan protein, kansızlık ve demir eksikliği engellemeye, vücut direncinizi ve kas dokunuzu güçlendirmeye ve hücre gelişiminizi desteklemeye yardımcı olur.

Protein içeren gıdalar arasında ise başlıca yumurta, et, süt, yoğurt, fasulye, badem gibi besinler yer alır. Protein tozu ise, peynir altı suyunun izole edilmesi ile oluşturulur. Protein tozu, yüksek miktarda protein içeriğine sahip bir takviyedir.

Protein tozu tüketmeden önce uzman bir hekimden görüş almak oldukça önemlidir. Protein tozu, doğal yollardan üretilmediği gibi vücudun doğal dengesinin bozulmasına da neden olabilir. Aşırı miktarda tükettiğiniz durumlarda ise bazı sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden, protein tozu spor hekimi ve beslenme uzmanının kontrolü altında tüketilmelidir.

 Protein Tozu Zararları Nelerdir? 


Protein tozu, neredeyse hemen herkesin özellikle vücut geliştirme ile ilgilenenlerin sıklıkla kullandığı bir takviyedir. Bilinçsiz olarak tüketildiği taktirde birçok sağlık problemine yol açabilir. Aşırı ve bilinçsiz kullanıldığında başlıca kemik erimesi ve bağırsak sorunları gibi rahatsızlıklar protein tozu zararları nelerdir sorusuna yanıt olabilir. Protein tozu zararları şu şekilde açıklanabilir:

-Vücutta protein miktarının artmasına bağlı olarak kalp yorulması ve kalp büyümesi yaşanabilir.
-Osteoporoz olarak da bilinen bir kemik erime rahatsızlığına neden olur.
-Protein tozu, kemiklerde kalsiyumun boşalması sonucu kemikleri zayıflatır. Bu nedenle, kalsiyumun böbreklerde birikmesine sebep olur. Spor sonrası vücutta oluşan sıvı kaybından dolayı, böbreklerde taş oluşmasına yol açabilir.
-Fazla alınan proteinin atılabilmesi için karaciğer daha fazla çalışır ve durum bazı karaciğer rahatsızlıklarının görülmesine neden olur.
-Protein tozu zararları tahmin ettiğinizden daha fazla ve yıkıcı olabilir. Bu nedenle, uzman hekim ve diyetisyen tavsiyesi üzerine kullanılması tavsiye edilir.

Protein Tozunu Bırakmanın Sağlık Açısından Faydaları
Protein tozunu, kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde kullanılmasından kaynaklı pek çok sağlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Protein tozu zararları oldukça fazladır. Bu nedenle kontrolsüz ve bilinçsiz kullanıldığı taktirde protein tozunun bırakılması tavsiye edilir. Protein tozunu bırakmanın sağlık açısından da faydaları vardır.

Bunlar arasında, kalbe iyi gelen besinler tüketerek kalp sağlığının korunması, kemik erimesinin önüne geçilmesi, böbreklerde taş oluşumunun engellenmesi ve karaciğerin gerektiğinden fazla çalışmaması gibi nedenler yer alır.

Uzman bir hekim ve diyetisyen kontrolün de kullanılmadığı sürece protein tozunun alınmaması önerilir. Pek çok sağlık sorununa yol açmasından kaynaklı birçok rahatsızlığın önüne geçilebilir.

Proteinin, doğal yollarla ve besin gıdalarla alınması tavsiye edilir. Bu sayede, sağlığınızı koruyabilir ve protein tozunun bilinçsiz kullanılmasından kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

Erkeklerde Protein Tozu Zararları

Erkeklerde protein tozu zararları nelerdir sorusu, kişiden kişiye ve kullanım dozuna göre farklılık gösterebilir şeklinde yanıtlanabilir. Bununla birlikte genel olarak erkeklerde protein tozu zararları şu şekilde açıklanabilir:

-Böbrek sorunlarına yol açabilir,
-Yüksek protein alınması durumu ürik asidin artmasına neden olabilir. Bundan kaynaklı gut hastalığı riski artabilir.
-Protein tozları, süt proteini içerenle ürünler bulundurması nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
-Mide rahatsızlıkları yaşanabilir. Bu rahatsızlıklar arasında şişkinlik ve sindirim sorunları yer alır.
-Diyet ve egzersiz programının yetersiz ve dengesiz olması halinde ise kilo artışı yaşanabilir.
-Protein tozu zararları, kişiden kişiye değişkenlik gösterse de bilinçsiz ve kontrolsüz kullanıldığı taktirde sağlık açısından zararları oldukça fazladır.

Kadınlarda Protein Tozu Zararları
Kadınlarda protein tozu zararları nelerdir sorusuna, kısaca, profesyonel sporcu değilseniz veya uzman hekim kontrolü altında kullanmadığınız durumlarda birçok şekilde sağlık açısından olumsuz etkileri vardır cevabı verilebilir. Kadınlarda protein tozu zararları kısaca şöyle açıklanabilir:

-Aşırı miktarlarda tüketildiği taktirde karaciğer ve böbrek sorunlarına neden olabilir,
-Böbreklerde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir,
-Protein tozu kullanımında, günlük kalori alımı göz önünde bulundurulmalı ve kilo artışı yaşamamanız için ekstra kalori alımından kaçınmalısınız,
-Kadınlarda hamilelik ve emzirme döneminde bazı rahatsızlıklar görülebilir.
-Hamilelik ve emzirme gibi özel durumlardan dolayı hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için mutlaka bir uzman doktora danışmalısınız.

Protein Tozu Hangi Organlara Zarar Verir?

Gebze'de Skandal! 112 çalışanları neden hastaneye alınmıyor acil hastalar neden bekletiliyor? Gebze'de Skandal! 112 çalışanları neden hastaneye alınmıyor acil hastalar neden bekletiliyor?

Protein tozu, uzman bir hekim kontrolünde doğru dozlarda ve profesyonel sporcular tarafından kullanıldığı durumlarda herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak, kontrolsüz ve bilinçsiz kullanıldığı durumlarda ise protein tozu zararları bazı organlar üzerinde oldukça fazladır.

Şişkinlik, gaz ve sindirim gibi bazı rahatsızlıklar protein tozu zararları nelerdir sorusuna yanıt olabilir. Hangi organlara ne şekilde zarar verebileceği aşağıda şu şekilde açıklanabilir:

-Aşırı protein alımı sonucu bazı böbrek fonksiyonları bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Böbrek taşı oluşumuna neden olabilir ve mevcut böbrek rahatsızlığı olan kişilerde ise böbrek fonksiyonlarını daha da bozabilir.
-Karaciğerde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir,
-Yüksek protein dozu alınması halinde kalbi etkileyebilir ve kolesterol seviyelerin de artış yaşanabilir,
-Yüksek dozlarda alınması durumunda bağırsaklarda bazı sindirim sorunlarına neden olabilir. Bunlar arasında, gaz, şişkinlik ve bazı sindirim rahatsızlıkları yaşanabilir.
-Kemiklerde, kemik erimesine neden olabilir.

  Protein Tozu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir? 

PROTEİN TOZU KİLO ALDIRIR MI?
Protein tozu, uzman kontrolünde tüketilmediğinde veya yetersiz ve dengesiz bir şekilde egzersiz yapılması durumunda kilo alımına sebep olabilir. Kilo artışı yaşanmaması için uzman kontrolünde ve diyetisyen eşliğinde günlük olarak belirtilen dozda alınması gerekir. Yeterli ve dengeli bir egzersiz programına uyulmalıdır.

PROTEİN TOZUNU KULLANMAK İÇİN BELİRLİ BİR YAŞ SINIRI VAR MIDIR, VARSA BU YAŞ SINIRI KAÇTIR?
Uzmanlar tarafından genellikle yaş sınırı 18 olarak belirtilir. 18 yaş altı olan bireylerde protein tozunun kullanılması sakıncalı bulunur. Bu nedenle, 18 yaş ve üzeri için kullanılması tavsiye edilir. Kadınlarda protein tozu zararları, yaş farkına bakmaksızın özel durumlardan kaynaklı sağlığı olumsuz etkileyebilir. Özellikle hamile ve emziren kadınlarda hem annenin hem de bebeğin sağlığı için bir uzman doktora danışılması tavsiye edilir.

PROTEİN TOZU SAÇ DÖKER Mİ?
Protein tozunun, kilo artışı gibi durumlara neden olduğu gibi saç dökülmesi gibi durumlara da neden olabileceği belirtilir. Saçlardaki büyümeyi durdurabilir ve yavaşlatabilir. Bundan kaynaklı olarak da saçlarda incelme ve kopma gibi sorunlar görülebilir. Erkeklerde protein tozu zararları arasında, mevcut saç dökülmesi yaşayanlar ve kellik durumu söz konusu olan bireylerde saç dökülmelerinde artış yaşanabilir.

SAĞLIKLI BİR BİREYİN GÜNLÜK PROTEİN İHTİYACI NEDİR?
Protein ihtiyacı, kişiye göre değişir. Protein ihtiyacı, yaptığınız spora ve günlük aktivitelerinize bağlı olarak değişebilir. Genel olarak kadınlarda 46 gr olarak belirlenirken, erkeklerde ise bu oran 56 gr olarak belirlenmiştir. Ne kadar proteine ihtiyacınız olduğu konusunda mutlaka bir beslenme uzmanı ya da uzman doktora danışarak en doğru ve sağlıklı bilgiyi alabilirsiniz.