Mete Gazoz, Açık Avrupa Şampiyonası'nda Sloven Den Habjan Malavasic'i yenerek klasik yay erkekler finalinde altın madalya kazandı. Bu zaferle Gazoz, şampiyonluğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

Mete Gazoz 1

METE GAZOZ FİNALDE KİMİNLE KARŞILAŞTI?

Mete Gazoz, Açık Avrupa Şampiyonası'nda Klasik Yay Erkekler finalinde Sloven Den Habjan Malavasic'i yenerek altın madalya kazandı. Bu zafer, Türk spor dünyasında büyük sevinç yarattı.

Açık Hava Avrupa Şampiyonası, Almanya'nın Essen kentinde gerçekleşti ve Klasik Yay kategorileri madalya atışlarıyla sona erdi. Türkiye'nin temsil edildiği son maç olan Klasik Yay Erkekler altın madalya mücadelesinde Mete Gazoz, Slovenyalı rakibi Den Habjan Malavasic'i 6-0 yenerek altın madalyayı kazandı. Bu zaferle birlikte Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları Şampiyonu, 2023 Dünya Şampiyonu ve 2024 Avrupa Şampiyonu unvanlarını elde etti.

Galatasaray'ın yeni transferi Elias Jelert Kimdir, nereli, kaç yaşında, hangi takımlarda oynadı? Elias Jelert Futbol Kariyeri Galatasaray'ın yeni transferi Elias Jelert Kimdir, nereli, kaç yaşında, hangi takımlarda oynadı? Elias Jelert Futbol Kariyeri

METE GAZOZ KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, ASLEN NERELİ?

Mete Gazoz, 8 Haziran 1999'da İstanbul'da doğmuş ve Türk olimpik okçuluk dünyasına adını altın harflerle yazdırmıştır. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü'nün başarılı sporcusu olarak tanınan Gazoz, hem Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda hem de 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihine geçmiştir.

Okçuluk kariyerine Çin'in Wuxi kentinde düzenlenen 2013 Dünya Gençlik Okçuluk Şampiyonası'nda Yıldızlar kategorisinde klasik erkek yay takımı ile gümüş madalya kazanarak başlayan Gazoz, uluslararası arenada adını duyurdu. 2015 Avrupa Oyunları'nda Türkiye'yi temsil eden Gazoz, sıralama turunu 641 puanla 46. sırada tamamladı ve ilk turda Ukraynalı rakibine kaybederek elendi. 2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda ise Nottingham'da düzenlenen yarışmada bireysel kategoride gümüş madalya kazandı. Ayrıca, 17 yaşında iken 2016 Yaz Olimpiyatları'na katılarak Türkiye kafilesindeki en genç sporcu oldu. Rio Olimpiyatları'ndaki performansıyla özellikle futbolcu Arda Turan'ın sosyal medya hesaplarından destek mesajları alan Gazoz, Fransız rakibi Plihon'u yenerek bir üst tura yükseldi ancak son 32 turundaki maçta Hollandalı Van den Berg'e yenilerek elendi.

2017 Dünya Gençler Okçuluk Şampiyonası'nda Arjantin'de Yasemin Ecem Anagöz ile birlikte karışık takım klasik yay kategorisinde dünya 3'üncüsü olan Gazoz, 2018 Akdeniz Oyunları'nda İspanya'nın Tarragona şehrinde altın madalya kazandı.

Berlin'de düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nın 4. ayağında 4 altın madalya kazanarak dikkatleri üzerine çeken Gazoz, Dünya Okçuluk Federasyonu (WA) tarafından erkekler klasik yayda 2018'in en iyi sporcusu seçildi. Ayrıca, federasyon jürisi tarafından "Yılın En İyi Çıkış Yapan Sporcusu" ilan edildi.

2019'da Romanya'nın Bükreş kentinde düzenlenen Avrupa Grand Prix yarışlarında klasik yay erkekler kategorisinde yarışan Gazoz, sıralama turlarında 698 puanla 1. olarak Gençler Dünya ve Büyükler Avrupa Rekorunun sahibi oldu.

Forbes Dergisi’nin Türkiye için düzenlediği “30 altı 30” programında “30 altı 30” gençlik kulübüne seçilen Gazoz, 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Yasemin Ecem Anagöz ile birlikte karışık takım kategorisinde bronz madalya maçında Meksika'ya 6-2 mağlup olarak 4. oldu.

Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda klasik yay bireysel finalinde İtalyan Mauro Nespoli'yi 6-4 yenerek altın madalya kazandı. Yumenoshima Okçuluk Alanı'nda gerçekleşen müsabakalarda, Gazoz, Lüksemburglu Jeff Henckels ve Avustralyalı Ryan Tyack'ı mağlup ederek son 16 turuna yükseldi. Ardından, çeyrek finalde dünya sıralamasında 1 numara olan ABD'li Brady Ellison'u eledi ve yarı finale çıktı. Yarı finalde Japon Takaharu Furukawa'yı mağlup ederek finalist olan Gazoz, finalde İtalyan Mauro Nespoli ile karşılaştı ve maçı 6-4 kazanarak Olimpiyat Şampiyonu oldu.

ABD'de düzenlenen 2021 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda, Mete Gazoz ile Yasemin Ecem Anagöz'den oluşan Klasik Yay Karışık Milli Takımı, Japonya'yı 6-2 yenerek bronz madalya kazandı.

Aynı şampiyonada Gazoz, klasik yay erkeklerde başarılı bir performans sergiledi. Çeyrek finalde İspanyol Miguel Alvarino Garcia'yı yenerek yarı finale çıktı ancak bu turda Güney Koreli Kim Woojin'a yenilerek bronz madalya mücadelesine katıldı ve ABD'li rakibi Brady Ellison'a 6-2 yenilerek şampiyonayı 4. tamamladı.

Almanya'nın Münih kentinde gerçekleşen 2022 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda erkekler klasik yay bireyselde Mete Gazoz, üçüncülük maçında İspanyol Daniel Castro'yu 6-4 yenerek bronz madalya kazandı.

2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Gazoz, erkekler bireysel klasik yay final maçında Kanadalı Eric Peters`i yenerek altın madalya kazandı. Ayrıca, bu şampiyonada Klasik Yay Erkek Milli Takımı ile dünya ikincisi olarak gümüş madalya kazandı. Türkiye, erkekler klasik yayda hem takım hem de bireyselde 2024 Yaz Olimpiyatları`na kota elde etti.


 


 

Editör: Zeliha YAKUT