Tokat'ın doğal zenginliklerinden biri daha keşfedildi. Bitki uzmanı Havva Çiftçier, Adana ve Hatay'da sıkça görülen menengiç ağacının Tokat'ta da kendiliğinden yetiştiğini ortaya çıkardı. Bu keşif, bölgedeki bitkisel şifa kaynaklarını artırarak önemli bir adım olarak nitelendirildi.

MENENGİÇ AĞACININ ŞİFALI ÖZELLİKLERİ

Menengiç ağacının kahvesinin kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu biliniyor. Havva Çiftçier, bitkinin taze sürgünlerinin de çeşitli sağlık sorunlarına fayda sağladığını belirtti. Menengiç ağacının burcu olarak bilinen taze sürgünlerinin idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere egzama ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği tespit edildi.

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız? Sağlıklı Böbrekler İçin Pratik Öneriler Böbrek Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız? Sağlıklı Böbrekler İçin Pratik Öneriler

HAVVA ÇİFTÇİER'İN AÇIKLAMALARI

Çiftçier, menengiç kahvesinin ve burcunun ayrı ayrı şifa deposu olduğunu vurguladı. Menengiç burcunun kanı temizleyici, bağırsakları düzenleyici ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu ifade etti. Menengiç burcunun kavanozlara kavurularak konservelendiğini belirten Çiftçier, menengiç kahvesinin kolon kanserine iyi geldiğini de aktardı.

DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI

Havva Çiftçier, bölgedeki insanların menengiç ağacının şifalı özelliklerinden haberdar olmadığını söyledi. Ancak bu bitkinin doğal şifa deposu olduğunu ve birçok sağlık sorununa çözüm olabileceğini vurguladı. Çiftçier, menengiç burcunun turşu veya kavurularak tüketilebileceğini belirtti ve herkesin bu şifalı bitkiyi kullanması gerektiğini dile getirdi.

Tokat'ta keşfedilen menengiç ağacı, bölgenin doğal zenginliklerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu bitkinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri, yerel halk için önemli bir sağlık kaynağı oluşturabilir.