Kelebek hastalığı olarak da bilinen Lupus, bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Bu durum, iltihaplanma, ağrı, hasar ve bazen organların işlev bozukluğuna yol açabilir. Lupusun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik, çevresel ve hormonal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Güneş ışığı, stres, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar, lupus belirtilerini tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Aile öyküsünde lupus olan kişilerde hastalık riski daha yüksek olabilir.

KELEBEK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lupusun belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve genellikle dönemsel olarak artıp azalabilir. En sık görülen belirtiler arasında yorgunluk, ateş, kilo kaybı, eklem ağrısı ve şişlik, cilt döküntüleri (özellikle yüzde kelebek şeklinde), güneş ışığına karşı hassasiyet, nefes alma zorluğu, baş ağrısı, unutkanlık ve depresyon yer alabilir. Lupus ayrıca böbrekler, kalp, akciğerler ve diğer organları da etkileyebilir.

HANGİ BÖLÜM KELEBEK HASTALIĞINI TEDAVİ EDER?

Lupus hastalığının yönetimi ve tedavisi genellikle bir romatolog tarafından yapılır. Romatologlar otoimmün hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Bununla birlikte, lupusun etkilediği organlara bağlı olarak diğer uzmanlar da tedavi sürecine katılabilir. Örneğin, böbreklerde sorun varsa bir nefrolog, deride belirtiler varsa bir dermatolog, sinir sistemi sorunları varsa bir nörolog da tedavi sürecine dahil olabilir.

Prof. Dr. Canan Karatay'dan Anne Babalara Önemli Uyarılar: Beyin Gelişimi için Doğal Beslenme ve Fiziksel Aktivite Şarttır! Prof. Dr. Canan Karatay'dan Anne Babalara Önemli Uyarılar: Beyin Gelişimi için Doğal Beslenme ve Fiziksel Aktivite Şarttır!

KELEBEK HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Lupusun tedavisi, semptomların kontrol altına alınması, iltihabın azaltılması ve organ hasarının önlenmesini hedefler. Tedavi genellikle ilaçlarla yapılır. Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), antimalaryal ilaçlar, kortikosteroidler, immünsüpresanlar ve biyolojik ilaçlar lupus tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz, stres yönetimi ve güneş koruyucu kullanımı da tedavi sürecinin önemli bir parçası olabilir. Tedavi, hastalığın belirtilerine ve hastanın genel sağlık durumuna göre kişiselleştirilir.MUSTAFA RAHMAN TOHMA'NIN HAYATI