Neotektonik ve deprem uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, Kuzey Anadolu Fayı Hattı boyunca bulunan 24 ilde yaşanabilecek potansiyel bir depremde yapıların yüzde 80'inin hasar görebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, Erzurum'da düzenlenen "Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm Erzurum Çalıştayı" kapsamında yaptığı açıklamada, paleosismoloji çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Nihal Candan hapse geri mi girdi, neden serbest? Nihal Candan hapse geri mi girdi, neden serbest?

Bölgedeki şehirlerin alüvyon dolguları üzerine kurulu olduğunu belirten Selim, yerleşim alanlarının ve şehirlerin su kaynaklarına yakın olduğu için bu bölgelerde kurulduğunu ifade etti.

Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde birçok aktif fay hattı bulunduğunu belirten Selim, özellikle Erzurum, Erzincan ve çevresindeki aktif fayların yıllardır hareket halinde olduğunu söyledi.

Yaklaşık 3,5 milyon yıldır aktif olan Kuzey ve Doğu Anadolu Fayı'nın birçok depreme neden olduğunu belirten Selim, bölgede Kandilli ile Dumlu Fayı dahil olmak üzere 27 aktif fay hattının bulunduğunu aktardı.

Özellikle 7 ve üzeri büyüklükte depremlerin yaşanabileceği fay hatlarına dikkat çeken Selim, geçmişte bölgede büyük afetlerin yaşandığını hatırlattı.

Kuzey Anadolu Fayı boyunca sismik boşluklu Yedisu Fayı'nı işaret eden Selim, bu fay hattının 100 kilometre uzunluğunda ve 10 kilometre derinliğinde olduğunu belirtti. Bu fay hattının sağ yanal doğrultulu bir fay olduğunu ve en tehlikeli faylardan biri olduğunu ifade etti.

Binaların yüzde 80'inin kötü durumda olduğunu belirten Selim, olası bir depremde bu yapıların büyük kısmının hasar görebileceğini ve yıkılabileceğini söyledi.

Selim, depreme karşı alınabilecek önlemler arasında zemin koşullarını iyileştirmenin ve kentsel dönüşümün önemli olduğunu vurguladı. Depreme dayanıklı şehirlerin oluşturulmasının önemine işaret etti.