Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, gün boyunca açlık ve susuzluk gibi etkenlerin sindirim sistemini olumsuz etkilemesiyle birlikte, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemleri sıkça yaşanmaya başladı. Ramazan boyunca sindirim sorunlarını en aza indirmek ve rahat bir şekilde oruç tutmak için alınabilecek önlemler, Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren tarafından paylaşıldı.

İftarda açılan oruç için önerilen ilk adım, 2 bardak oda sıcaklığında su ile birlikte 4-5 adet zeytin veya 1-2 adet hurma tüketmektir. Bu sayede kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesi ve vücudun sıvı dengesinin sağlanması hedeflenir.

Sindirimi kolaylaştırmak adına iftarı ikiye bölmek önemlidir. İlk olarak hafif ve sindirimi kolay başlangıç menüsü tüketilmeli, ardından ana yemek yenmelidir. Örneğin, 1 kase çorba, zeytinyağlı sebze yemeği ve tam buğday ekmeği gibi besinler başlangıç menüsü olarak tercih edilebilir.

Duvar pilates ne işe yarar, kaç gün yapılır? Duvar pilates ne işe yarar, kaç gün yapılır?

Başlangıç menüsü ile ana yemek arasında en az 15 dakikalık bir dinlenme süresi olmalıdır. Bu süre, sindirimi kolaylaştırmak için önemlidir.

Ana yemekte, protein içeriği yüksek besinler tüketmek gereklidir. Et, tavuk, balık veya kurubaklagiller gibi protein kaynakları, vücudun protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.

Ramazan ayı, birlik ve beraberlik ayıdır. Bu nedenle, iftar ve sahur yaparken yavaş yemek ve sohbet etmek önemlidir. İftar sofrasında uzun süreli kalınması, sindirimi destekler.

İftarın ardından 1-2 saat içinde, kan şekerini dengeleyerek tatlı ihtiyacını azaltan ve sindirimi kolaylaştıran vitamin deposu meyveler tüketilmelidir. Ayrıca, sindirim sistemine katkı sağlamak için meyve ile kefir tüketilebilir.

Sindirim sorunlarını önlemek için siyah çay yerine rezene, nane veya zencefil çayı içmek önerilir. Bu çaylar sindirimi destekler ve hazımsızlık riskini azaltır.

Bu öneriler, ramazan boyunca sindirim sorunlarını en aza indirerek, oruç tutanların sağlıklı ve rahat bir şekilde ibadetlerini yerine getirmelerine yardımcı olacaktır.