B12 vitamini, insan vücudunda bulunan sinir sistemi ve kan hücrelerinin sağlıklı kalması için gerekli işlevleri yerine getirmeye yarayan önemli bir vitamin grubudur. Vücutta B12 eksikliğinin yol açtığı birtakım sorunların tedavisinde B12 vitamini hapı kullanılabilir.

Ancak mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılan kan testi sonucuna göre alınmalıdır. B12 vitamini hapı doktor kontrolünde kullanılması önerilir. B12 vitamini hapı suda çözülerek kişiye B12 vitamini takviyesi sağlar. 

B12 vitamini eksikliği yaygın rastlanılan bir sorundur. Beslenme yetersizliği sonucunda ortaya çıkar. B12 vitamini eksikliği tedavisinde B12 vitamini hapları kullanılabilir. B12 vitamin hapları zararlı mı, sorusuna evet bilinçsiz ve doktor kontrolü dışında kullanımı sağlığa zararlı olabilir şeklinde yanıt verilebilir. 

B12 Vitamini Hapı Zararları Nelerdir?


B12 vitamini, insan vücudunda düzenleyici ve onarıcı özelliğe sahip vitamin seçenekleri arasında yer alır. Genellikle dengesiz ve yetersiz beslenme alışkanlıklarında B12 vitamini eksikliği oluşabilir. Bu eksikliği gidermek amacıyla B12 vitamini hapı kullanılabilir.

Ancak bu hapların doktor kontrolünde alınması büyük önem taşır. Çünkü insan vücudunda ihtiyaçtan fazla depolanan B12 vitaminin zararları vardır. Kötü etkilere yol açabilecek ciddi hastalıklara neden olabilir.

B12 vitamini hapı zararları şu şekilde sıralanabilir:

-Sinir sisteminin düzenlenmesini sağlamak için önemli bir etkiye sahip olan B12 vitamini fazlalığı stres seviyesini yükseltmeye yol açabilir. 
-Vücutta fazla depolanan B12 vitamini depresyon, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. 
-B12 vitamini fazlalığı uykusuzluğa yol açabilir.
B12 vitamini hapı zararları arasında bazı fizyolojik belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz: 

-Mide bulantısı 
-Ciltte deri döküntüsü, kızarıklık ve kaşıntı 
-Hazımsızlık sorunları 
-Hafif seyreden ishal 
-Hipertansiyon
-Baş ağrısı
B12 vitamini hapı zararları hakkında doktorunuza danışabilir, bu konuda doktorunuzdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

B12 Vitamini Hapı Bırakmanın Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
B12 vitamini, vücutta düşük miktarda depolanma özelliğinden dolayı bazı besinsel gıdaların tüketimiyle sağlanabilir. B12 vitamini daha çok hayvansal gıdalarda bulunur.

Ayrıca bu gıdalar yüksek ısıya maruz kalarak pişirildiğinde içlerindeki B12 vitamini fonksiyonunu kaybeder. Kişi bu gıdaları tüketse de B12 vitamini depolamayı sağlayamaz. Bu da yaygın olarak birçok kişinin B12 eksikliği rahatsızlığı yaşamasına yol açar.

B12 vitamini hapı bu tür sağlık problemlerinin giderilmesi açısından takviye edici bir tür vitamin hapıdır. Ancak her insanın vücut özellikleri birbirinden farklı özellikler içerdiği için B12 vitamini hapı kullanımı doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Kişinin kan testi sonuçlarına göre yeterli miktarda B12 vitamini hapı alınması büyük önem taşır. Uzun süreli B12 vitamini hapı kullanımı istenmeyen başka sağlık problemlerine yol açabilir. 

B12 vitamini hapı zararlarından korunmak için bırakmanın sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

-Vücudunuza gereksiz yere B12 vitamini depolamamış olursunuz
-Daha dengeli bir ruh haline kavuşabilirsiniz
-Uyku düzeninizi rahatlıkla sağlayabilirsiniz
-B12 vitamini fazlalığının yol açtığı cilt problemlerinin etkilerinde azalma görülebilir 
-Sindirim sisteminizde B12 vitamini fazlalığından kaynaklanan rahatsızlıkların etkisini azaltabilirsiniz
-B12 vitamini hapını sağlığınız açısından doktor kontrolünde kullanmanız büyük önem taşır. Böylelikle beklenmeyen bir etki gördüğünüzde uzman hekimden destek alabilirsiniz. B12 vitamini hapı zararlarını en aza indirmek için uzman hekimin tavsiyesine uymanız gerekir.

Hamilelikte B12 Vitamini Hapı Kullanımı


Hamileyken B12 vitamini hapı kullanımı, alacağınız tüm ilaçlarda olması gerektiği gibi doktor kontrolünde ve gerekli görüldüğü durumlarda yapılmalıdır. Fazla dozda vücudunuza yükleyeceğiniz B12 vitamini hapı zararlı etkilere yol açabilir. 

Hamileyken B12 vitamini hapları zararlı mı sorusuna en doğru yanıtı doktorunuz verecektir. Doktorunuz vücudunuzdan alınan kan testi sonuçlarına bakarak hamilelik sürecinizde B12 vitamini hapı takviyesine ihtiyacınız olup olmadığına karar verir. 

B12 vitamini hapı zararları hamileyken şu şekilde sıralanabilir:

-Baş dönmesi
-Mide bulantısı 
-Hafif ishal 
-Gergin ruh hali 
-Sinirlilik
-Yüksek stres seviyesi 
-Dalgalı duygusal gelgitler 
-Ciltte kızarıklık, deri döküntüsü, kaşıntı
-Halsizlik
-Kalp çarpıntısı
Hamileyken B12 vitamini ihtiyacınızı öncelikle doğal yollarla B12 vitamini olan yumurta, deniz ürünleri, et, yoğurt, peynir gibi besinlerden faydalanarak karşılamaya çalışabilirsiniz.

Doktorunuz B12 vitamini hapı kullanmanızı önerirse verilen dozu aşmadan kullanmaya dikkat etmelisiniz. B12 vitamin hapı kullandığınız süreçte herhangi bir yan etki hissederseniz doktorunuzu bilgilendirmeyi atlamamalısınız.

B12 Vitamini Hapı Zararları

B12 Hapi Zararlari (3)
İnsan vücudu B12 vitaminini 5 yıl için depolar. Vücudun ürettiği B12 vitamini fazlalığı bir zarar yol açmadan idrarla atılır. Ancak B12 vitamini hapı bilinçsizce kullanıldığında kişinin vücudunda B12 vitamini artışı görülebilir.

Vitaminler vücutta dengeli oranlarda bulunduğunda fayda sağlar. Bu denge bozulduğunda sağlığa zararlı etkilere yol açabilir. Bu yüzden B12 vitamin hapları zararlarından korunmak için mutlaka kan testi sonucunuza ve doktorunuzun önerisine göre almalısınız. 

B12 vitamini, vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutmaya destek veren vitamindir. DNA yapımındaki desteğinin yanında; kemik,  saç, cilt ve tırnak sağlığına da katkı verir. Kişinin yorgun ya da zayıf hissetmesine neden olabilecek anemi hastalığına yakalanmasını engeller.

Ayrıca B12 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek metabolizmanın dayanıklılığını arttırır. Ancak vücutta fazla olan B12 vitamininin zararları sağlık açısından ciddi hastalıklara yol açabilir.

B12 vitamin hapları zararları arasından bazı yan etkiler ise şu şekilde sıralanabilir:

-Kronik baş ağrısı 
-Kusma
-Mide bulantısı 
-Hafif ishal
-Sindirim sistemi problemleri
-Denge kaybı 
-Baş dönmesi
-Kronik yorgunluk
-Uykusuzluk
-Ani kilo kaybı 
-Cilt renginde değişiklikler 
-Deride döküntü, kızarıklık, kaşıntı 
-Tat alma duyusunda kayıp
B12 haplarının bilinçsizce, doktor denetimi dışında uzun sürekli devamlı kullanımı sonucunda çok daha ciddi sağlık riskleri de oluşabilir. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

-Kalp krizi geçirme riskinde yükseliş 
-Felç geçirme olasılığında yükseliş
-Ani ölüm riskinde yükseliş 
B12 vitamini hapı kullanmayı düşünüyorsanız öncesinde mutlaka uzman bir doktora muayene olmalısınız. Doktorunuzun sizden istediği test sonuç raporunuza göre B12 vitamini takviyesine vücudunuzun ihtiyacı olup olmadığı belirlenir. Kan testi sonuç raporunuza göre doktorunuz sizi en doğru şekilde yönlendirir.

B12 Vitamini Ölçümü Nasıl Yapılır?
 
Vücuttaki B12 vitamini ölçümü kan testiyle belirlenir. Hastanın kan vermeden öncesinde 6-8 saatlik açılık durumunun olması gerekir. Hastadan alınan kan örneği laboratuvar ortamında işlemlerden geçirilerek gerçekleştirilir.

Her Sabah Sirke ile Su İçmenin Faydaları: Sağlıkta Değişimi Keşfedin Her Sabah Sirke ile Su İçmenin Faydaları: Sağlıkta Değişimi Keşfedin

B12 kan testi sonucuna göre kişinin depoladığı B12 vitamini ölçüsü belirlenir. Bu sonuç rapor olarak yazılır. Doktor bu rapordaki sonuca göre hastanın B12 takviyesine ihtiyacı olup olmadığına karar verir.  

Tıp bilimine göre normalde insan vücudunda B12 vitamini 200pg/mL-800 pg/mL aralığında depolanması yeterli olmaktadır. 200 değerinin altındaki B12 vitamini ölçümü kişide B12 eksikliğine işaret eder. 800'ün üzerindeki B12 ölçümü kişide B12 vitamini fazlalığı olduğunu belirtir. Bu durumda B12 vitamininin zararları için doktorunuz size uygun tedavi yöntemlerinden birine başlar.

B12 Vitamini Hapı Zararları Hakkında Sık Sorulan Sorular
B12 VİTAMİNİ HAPI ZARARLARI ARASINDA KİLO ALDIRMAK VAR MI?

Hayır. Genellikle B12 vitamini fazlalığının kilo kaybına yol açtığı bilinir. 

B12 VİTAMİNİ HAPI ZARARLARI ÖNLEMEK İÇİN NE KADAR SÜREYLE KULLANILABİLİR? 
B12 vitamin haplarından ne kadar süreyle kullanacağınıza doktorunuz karar verebilir. Doktorunuza danışmadan kendi kendinize B12 vitamini haplarından kullanmaya kalkmayın. Bu size faydadan çok zarar verebilir.

B12 VİTAMİNİ TESTİ SONUCU NE KADAR SÜREDE ÇIKAR?
B12 vitamin testi sonucu yoğunluk durumuna göre yaklaşık 4 saat içinde sonuçlanabilir.