12 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Güngen, Türkiye'de yaklaşık 750 bin epilepsi hastası olduğunu belirtti. Hastalığın Dünya genelinde ise yaklaşık olarak nüfusun %1'ini etkilediğini ifade etti.
Epilepsi nöbetlerini tetikleyen durumlar arasında ekran kullanımının da bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Güngen, 'Epilepsi hastalarında uykusuzluk, ekran teması, bazı ışık aktiviteleri içeren ortamlar veya oyunlar, ilaçlar ve enfeksiyonlar nöbetleri tetikleyebilir.' şeklinde konuştu.
Epilepsi Nedir?
Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar (deşarjlar) olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi nöbetler halinde olan bir hastalıktır. Nöbet aralarında hasta sağlıklıdır. Hayatında yalnızca bir nöbet geçiren hasta, epilepsi hastası olarak kabul edilmez.
Dünya üzerinde yaklaşık olarak 65 milyon epilepsi hastası mevcuttur. Epilepsinin kesin tedavisini sağlayabilen bir ilaç şu an için mevcut olmasa da nöbet geçirmeyi önleyici stratejiler ve ilaçlar ile kontrol altında tutulabilen bir rahatsızlıktır.
Epilepsi Farkındalık Günü, sadece epilepsiye dair yanlış anlayışları düzeltmekle kalmaz, aynı zamanda epilepsi hastalarının da topluma entegrasyonu ve desteklenmesi için bir fırsat sunar. Bu gün, epilepsiyle yaşayan kişilere saygı göstermek ve onları desteklemek için bir çağrı niteliğindedir.