Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye genelindeki hububat alımlarına başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği politikalar çerçevesinde, hububat hasadının başlamasıyla birlikte TMO, üreticilere depolama imkanı sağlamak üzere harekete geçti. Üreticiler, 14 Mayıs 2024'ten itibaren taahhütname karşılığında hububatlarını TMO'ya teslim etmeye başladılar.

TCMB HABERİ: Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, hangi tarihte, saat kaçta açıklanacak? Faiz beklentisi hangi yönde? TCMB HABERİ: Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, hangi tarihte, saat kaçta açıklanacak? Faiz beklentisi hangi yönde?

Hububat Alım Noktaları ve İşleyiş

TMO, Türkiye genelinde 600'den fazla iş yeri ve lisanslı depo ile işbirliği yaparak alım noktalarını genişletti. Üreticiler, hububatlarını bu noktalara teslim ederek, Elektronik Ürün Senedi aracılığıyla TMO'ya satabilecekler. Randevulu alım sistemi, uzun süre beklemeleri önlemek amacıyla tüm alım noktalarında devam edecek.

Ödemeler ve Destekler

TMO, üreticilere sunulan desteklerle ilgili de bilgi verdi. Üreticilere ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatından sonra 45 gün içinde yapılacak. Ayrıca, lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler, çeşitli avantajlardan faydalanacaklar. Bu avantajlar arasında yüzde 2 stopaj muafiyeti, nakliye desteği, analiz desteği ve sıfır faizli kredi imkanı bulunuyor.

Teşvik ve Destek Politikaları

2024 yılında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilere fark ödemesi desteği verilecek. Ayrıca, gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de devam edecek. ÇKS'de kayıtlı üretim miktarının tamamının satın alınabileceği belirtilirken, TMO'nun altyapısı uygun olan ticaret borsalarında da hububat alımı yapabileceği ifade edildi.

Editör: Havva Andırır