Günümüzde hava yoluyla yapılan seyahatler oldukça yaygın hale gelmiştir. Ancak uçak yolculuğu yapan kişilerin, seyahatleri sırasında havayolu şirketlerinin belirlediği kurallara uymaları gerekmektedir. Uçağa alınmayan eşyalar listesi ise bu kuralların en önemlilerinden biridir ve genellikle güvenlik nedenleriyle belirlenir. Bu liste, THY, AnadoluJet, Pegasus ve SunExpress gibi önemli havayolu şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak kesici ve delici aletler, ateşli silahlar ve patlayıcı maddeler gibi tehlikeli eşyaların uçağa alınması yasaktır.

Uçuş öncesi bilmeniz gereken bu kurallara dikkat etmek, hem kendi güvenliğiniz hem de diğer yolcuların güvenliği için önemlidir. Bu nedenle uçuş öncesinde havayolu şirketinizin belirlediği kuralları ve uçağa alınmayan eşyalar listesini kontrol etmeniz önemlidir. Bu sayede keyifli ve sorunsuz bir uçuş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Uçak kabinine alınmayan eşyalar THY başta olmak üzere pek çok firma için aşağıdaki gibidir:

Keskin ve kesici aletler,

Patlayıcı ve yanıcı maddeler,

Kimyasal ve toksik maddeler,

Silah ve silah benzeri eşyalar,

Tamir araçları,

Sıvı, jel ya da aerosol malzemeleri,

Elektronik sigara,

Yanıcı ve patlayıcı madde içeren eşyalar,

Çakmak ve kibrit,

Lityum piller.

Uçağa alınmayan malzemeler özetle bu şekildedir. Ancak uçak firmalarına göre bu listede bazı değişiklikler yapılabilmektedir. Bu nedenle uçağa alınmayan eşyaları firmalara göre incelemek daha doğru olacaktır.

Uçağa Alınmayan Eşyalar Nelerdir? THY, AnadoluJet, Pegasus, SunExpress

Uçağa alınmayan şeyler, daha çok yolculuğun güvenli bir şekilde tamamlanabilmesi için firmalar tarafından önlem almak amacıyla belirlenmektedir. Bu listede uçağa alınmayan gıdalar olabileceği gibi malzeme olarak tanımlanan nesneler de bulunabilmektedir. Uçakta el bagajında neler yasak sorusunu ise daha sonra yanıtlayacağız.

Mengene

Tornavida ve Çekiç

Kimyasal Toksinler

Kargı

Sivri Uçlu Metal Makas

Sıkıştırılmış Gaz ve Patlayıcı Maddeler

Maket Bıçağı

Tığ ve Şiş

El Bombası, Mayın ve Patlayıcı İşaret Fişekleri

Balta, El Baltası

Mektup Açacağı

Dinamit, Patlayıcı Meşale, Fünye Kordonu

Bıçak vb. Ürünler

Enjektör (Medikal amaçla olanlar bunu belge ile kanıtlamalıdır)

Şok Tabancası

Buz Kazması

Aerosol İçeren Ürünler

Üfleme Borusu, Yay ve Ok, Mancınık, Av Sapanı

Buz Pateni

Golf, Beyzbol ve Hokey Sopası

Balistik Bıçak, İtici Gaz, Patlayıcı vb. Mekanizmalar

Matkap

Bilardo Istakası

Cop ve Sopa Benzeri Ürünler

Testere

Yanıcı Sıvılar

Hançer, Mızrak, Kılıç, Fiske ve Yıldız Bıçağı

Jilet ve Jilet Bıçağı

Havai Fişek

Ateşli Silahlar, Fişek, Barut

Metal Çatal Bıçak Kaşık Takımı

Tehlikeli ve Uçucu Kimyasal Maddeler

Kablo Bağları

Satır

Lityum Pil

Kuru Buz

Neşter

Zehir

Kelepçe, Duman Kartuşu

Kayak Sopaları

Güçlü Asidik Maddeler

Metal ya da Odun Parçaları

NOT: Uçağa alınmayan eşyalar genel itibariyle bu şekildedir. Ancak firmalara göre bazı ek uygulamalar söz konusu olacağından dolayı ek bir araştırma yapmanız gerekebilir. Uçakta bagaja alınmayan eşyalar için bazı önemli firmaları listeleyeceğiz.

Uçağa alınmayan eşyalar nelerdir sorusunun yanıtı THY, AnadoluJet, Pegasus ve SunExpress gibi şirketlere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle firmalara göre güncel listeyi sizler için inceliyoruz…

1- PEGASUS UÇAĞA ALINMAYAN MALZEMELER

Uçağa alınmayan şeyler için merak edilen firmaların başında Pegasus geliyor. Pegasus bagaj hakkı açısından diğer firmalarla uyumlu bir şekilde uygulama yürütmektedir. Bu kapsamda uçağa alınmayan malzemeler de diğer firmalarla uyumlu bir şekilde Türk yasaları uyarınca belirlenmektedir.

Pegasus uçağa alınmayan eşyalar listesi güncel olarak şu şekildedir:

Kabin bagajı sıvı içerikli birçok eşya için sınırlı kullanım hakkı sağlar. Parfüm, deodorant gibi kozmetik ürünleri için 100 ml’yi geçmeyecek şekilde sınırlı bir bagaj hakkına sahipsiniz.

Uçak içine herhangi bir şekilde yanıcı, kesici, ezici, delici ve zarar verici eşyalar alınmamaktadır. Matkap vb. malzemeleri ise kayıtlı bagaj uygulaması ile taşıyabiliyorsunuz.

Pegasus kabin bagajında yer alacak orijinal, reçetesiz, ambalajsız, doktor raporu olmayan ilaçları uçak içerisinde taşıtmamaktadır.

Bunlar haricinde ilgili yönetmelik gereğince yukarıdaki listede yer alan tüm malzemelerin uçağa alınmaması söz konusu olabilir.

Kabin bagajına alınmayanlar THY listesi ve diğer detayları inceleyelim…

2- THY UÇAĞA ALINMAYAN EŞYALAR

Türk Hava Yolları, uçak yolculuğunda en fazla tercih edilen firmalar arasında yer alıyor. Bu bakımdan uçağa alınmayan yiyecekler ve eşyaların da merak edildiği şirketler arasında… Peki, THY’de kabin bagajına ve uçağa alınmayan malzemeler nelerdir? İşte yanıtı…

THY uçağa alınmayan eşyalar listesi 2024 yılında şu şekildedir:

Kabin içerisinde maksimum 100 ml olması şartıyla saç spreyleri, kolonyalar, parfüm ve deodorant gibi sıvı ürünler taşınabilmektedir. 100 ml’yi geçen kısmı ise taşınamaz.

Evde ya da spor müsabakalarında kullandığınız zehirli, yanıcı ya da yan etkisi olmayan spreyleri üzerinizde ya da kabin bagajında taşınamaz. Sadece kayıtlı bagaj sistemi ile taşınabilir.

Oyuncak silah ve silah şeklinde olan çakmaklar, personel tarafından uygun görülmemesi halinde uçakta taşınamaz. Uçağa alınmayan eşyalar arasında yer alan bu malzemeler, sadece kayıtlı bagaj sistemi ile taşınabiliyor.

Tekerlekli sandalye, akülü hareket cihazları (sızdırma yapmayan), kabin içerisine alınmamaktadır. (Katlanabilir, akülü ya da li-on hareket cihazları hariç.)

Tıbbi amaçla kullanılan cıvalı termometreler hiçbir şekilde kabin bagajına alınmaz. Sadece kayıtlı bagaj uygulaması ile taşınabilir.

Türk Hava Yolları uçağa alınmayan eşyalar içerisinde yakıt hücre ya da içten yanmalı motorlar da bulunmaktadır.

Sivri uçlu cisimleri, medikal oksijen tüpleri, standardizasyon cihazları, biber gazı gibi savunma malzemeleri, yanıcı sıvı içeren kamp ocakları, cephane ve mühimmat, bilardo ıstakaları gibi malzemeler, hiçbir şekilde kabin bagajına alınmaz.

THY uçağa alınmayan malzemeler listesi için daha detaylı bilgiye THY Bagaj Kısıtlamaları sayfasından ulaşabilirsiniz.

3- ANADOLUJET UÇAK BAGAJINA ALINMAYAN EŞYALAR

AnadoluJet uçağa alınmayan eşyalar listesi de diğer firmalarla benzerlik gösterir. Buna göre sivri, delici, kesici, ezici ve yanıcı maddelerin taşınması yasaktır. Sıvı taşıması ise bazı şartlara tabidir.

Özellikle parfüm, deodorant gibi sıvı kozmetik ürünleri, şayet 100 ml sınırını geçiyorsa uçak içerisine alınmaz. Bilardo ıstakası, beyzbol sopası ve yukarıdaki listede yer alan uçağa alınmayan malzemeler listesindeki ürünlerin tamamının taşınması yasaktır.

4- SUNEXPRESS UÇAK İÇİNE ALINMAYAN EŞYALAR

Uçak bagajına alınmayan eşyalar SunExpress firması için farklılık gösterebilir. İlgili yönetmelik çerçevesinde hazırlanan yasaklı eşyalar listesi, firma tarafından güncel bir şekilde yayınlanmaktadır. Bagaj hakkında uygun şekilde taşıma yapabilir ve yasaklı olmayan eşyaları taşıyabilirsiniz.

SunExpress uçağa alınmayan eşyalar listesi 2024 yılında güncel olarak şu şekildedir:

Patlayıcı düzeneği bulunan kasalar ve çantalar,

Sıvı oksijen içeren cihazlar ve tüpler,

70 dereceden fazla alkol içeren içkiler,

Yakıt içeren cihazlar ve motorlar,

Yanıcı ve patlayıcı maddeler,

Basınçlı tüpler,

Aşındırıcı, oksitleyici ya da zehirleyici maddeler,

Sıvı akü ürünleri,

Elektrikli kaykay, ginger, sagway gibi kendini dengeleyici ulaşım cihazları.

Yukarıdaki ürünlerin tamamı uçağa hiçbir şekilde kabul edilmemektedir. Bunlar haricindeki diğer tüm eşyalar, belirli şartlar çerçevesinde üzerinizde, el bagajında ya da kayıtlı bagaj sistemi aracılığıyla taşınabilmektedir.

UÇAĞA ALINMAYAN YİYECEKLER (GIDALAR) NELERDİR?

Uçağa alınmayan eşyalar, sadece zarar verici maddelerden oluşmaz. Bununla birlikte bazı gıdaların da uçağa alınmaması ve taşınmasının yasak olması söz konusudur. Uçağa alınmayan gıdalar listesi ise tam olarak bu eşyaları tanımlamaktadır.

Uçağa alınmayan yiyecekler ve gıdalardan bazıları şu şekildedir:

Salça,

Yoğurt,

Bal,

Pekmez,

Reçel,

Sürülebilir Çikolata,

Fındık Fıstık Ezmesi,

Tereyağı

Dondurma,

Krem Peynir,

Konserve Çorba,

Çeşitli Soslar.

HATIRLATMA: Zaruri özellik taşıyan sıvı bebek mamaları ve sütler ise 100 ml’yi geçmemesi şartıyla kilitli poşetlerde el bagajına alınabilir. Güncel ürün listeleri ise değişebildiğinden dolayı hava yolu firmasına göre araştırma yapmanız önemlidir.

BU EŞYALARI VE MALZEMELERİ KESİNLİKLE BAGAJA VERMEYİN!

Uçağa alınmayan eşyalar listesini güncel haliyle sizlerle paylaştık. Ancak bazı eşyalar var ki el bagajı ya da uçak bagajında taşınabilirken valizinizde bulunmaması tavsiye ediliyor. Bunlar ise genellikle aşırı değerli ve pahalı olan, yerinin doldurulması zor nitelikleri sahip, sağlığınız için gerekli, yanınızda ya da kol çantanızda taşımanız gereken eşyalardan oluşmaktadır.

Uçak yolculuğunda bagaja verilmemesi gereken eşyalar şu şekildedir:

Bilgisayar ya da çeşitli kişisel cihazlar,

Nakit paralar,

Nakit para niteliği taşıyan menkul kıymetler,

Pahalı saat ve değerli metaller,

Pasaport ve kimlik niteliğindeki belgeler,

İlaç ve çeşitli medikal cihazlar,

Anahtar, gözlük, elektronik veri içeren cihazlar, kişisel evraklar.

UÇAĞA ÇAKMAK ALINIR MI?

Uçağa alınmayan eşyalar arasında en çok merak edilen ürünlerden birisi de çakmaktır. Uçağa çakmak alınır mı sorusuyla birçok kişi bu konuyu araştırıyor. Konuyla ilgili firmalar tarafından belirlenen yasaklara göre uçak içerisine çakmak dahil olmak üzere hiçbir şekilde yanıcı madde alınmamaktadır. Bu nedenle uçak yolculuğunuzda yanınızda çakmak bulundurmamanız, hiçbir şekilde uçağa sokmaya çalışmamanız gerekmektedir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Uçağa alınmayan eşyalar listesine dair sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

1- UÇAKTA EL BAGAJINDA NELER YASAK?

Uçakta el bagajına alınmayan malzemeler genellikle sivri uçlu, yanıcı, kesici, delici ve zarar verici niteliklere sahip tüm eşyaları kapsamaktadır.

2- UÇAĞIN İÇİNE PARFÜM ALINIR MI?

Uçak içerisinde 100 ml’yi geçmemesi ve çeşitli şartlara uyması koşuluyla parfüm alınabilmektedir.

3- ŞARJ ALETİ UÇAĞA ALINIR MI?

Şarj aletinin uçakta taşınması çeşitli şartlara tabidir. Laptop, şarj aleti ve powerbank şarjları, 160 watt’ı geçmemesi koşuluyla uçak içerisinde taşınabilmektedir

Tiryakinim şarkısı kime ait, söz ve müziğini kim yazdı? Tiryakinim şarkısı kime ait, söz ve müziğini kim yazdı?