Endonezya'nın Ruang Adası'nda bulunan Ruang Yanardağı, dün lav ve kül püskürtmesinin ardından bölgede tedirgin bekleyiş devam ediyor. Yanardağda volkanik faaliyetlerin devam etmesi nedeniyle bölgede bulunan 12 bin kişi için tahliye kararı alındı.

RUANG YANARDAĞI NEREDE, HANGİ ÜLKEDE?

Ruang Yanardağı, Endonezya'nın Maluku Adaları'nda yer alan Ruang Adası'nda bulunuyor. Endonezya, Pasifik Ateş Çemberi olarak bilinen deprem ve volkanik faaliyetlerin sıkça görüldüğü bir bölgede yer alıyor.

Endonezya'nın kuzeyindeki Ruang Adası'nda bulunan Ruang Yanardağı, dün lav ve kül püskürtmesinin ardından bölgede endişe dolu bir bekleyişe neden oldu. Yanardağın devam eden volkanik faaliyetleri, bölgedeki 12 bin kişinin güvenliği için tahliye kararı alınmasına yol açtı.

Ruang Yanardağı, Endonezya'nın Kuzey Sulawesi eyaletine bağlı Sangihe Adaları yayının en güneyinde yer alıyor. 4x5 km genişliğindeki bir adada konumlanan yanardağın zirvesi, yaklaşık 725 metre yüksekliğinde bir lav kubbesiyle belirginleşiyor. Bu bölgedeki diğer zirveler olan Klabat, Siau ve Ternate de bu noktadan görülebiliyor.

Yanardağın kaydedilen ilk patlaması 1808 yılında gerçekleşti. Ancak en dikkat çekici patlama, 1871'de yaşandı. Ruang'da yerleşim olmamasına rağmen, patlama Tagulandang yakınlarındaki yerleşim yerlerine ciddi zararlar verdi. Bu patlama sonucunda tsunami meydana geldi ve çevredeki köylerin birçoğu yok oldu, köy sakinlerinin çoğu ise boğularak hayatını kaybetti.

Robert Fico kaç yaşında (kimdir) nereli, mesleği ne? Robert Fico kaç yaşında (kimdir) nereli, mesleği ne?

Nisan 2024'teki patlamalarla ilgili Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi (PVMBG) tarafından yapılan açıklamada, lav ve kül püskürtme olaylarının yaşandığı, alarm seviyesinin en yüksek ikinci seviyeye çıkarıldığı ve 800'den fazla kişinin adadan tahliye edilerek yakındaki Tagulandang'a götürüldüğü bildirildi.

YANARDAĞ PATLAMASI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Yanardağ patlaması, volkanın içinde biriken magma basıncının artması sonucu patlama ve püskürtme şeklinde gerçekleşen olaydır. Magma basıncı arttıkça, volkanın içindeki gazlar ve erimiş kayaçlar yüzeye doğru yükselir. Bu yükselme aniden gerçekleştiğinde, büyük bir patlama ve lav püskürmesi meydana gelir. Bu patlamalar genellikle lav, kül, gaz ve taş parçalarının atmosfere yayılmasına neden olur, çevreye zarar verebilir ve insanların yaşamını etkileyebilir.