Muş'ta, piramitleri andıran topraktan yapılmış ve içinde mezar odası bulunan binlerce yıllık tümülüsler, definecilerin tahribatına uğrayarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Muş Ovası'nda bulunan Yaygın Çarşı Tümülüsü, altın bulma iddiasıyla hazine avcıları tarafından tahrip edildi. Bu durum, tarihi ve kültürel değeri büyük olan eserin zarar görmesine sebep olarak kamuoyunda büyük tepki çekti.

HAZİNE AVCILARININ IZİNSİZ KAZILARI ZARAR VERDİ

Yaygın Çarşı Tümülüsü'nün yanı sıra çevredeki diğer tarihi yapıları da tehdit eden hazine avcıları, tümülüsün altına kadar ilerlemek için yakındaki bir ahırdan tünel kazdılar. Bu izinsiz ve kontrolsüz kazılar sırasında tarihi binaya ciddi zarar verildi. Duvarlarda çatlaklar oluşurken, temelde ciddi hasarlar meydana geldi.

VATANDAŞLAR HABER VERDİ, SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Tünelin yağmur nedeniyle çökmesi üzerine vatandaşlar durumu jandarma ve AFAD ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen ekipler, soruşturma başlatarak konuyla ilgili incelemelerde bulundu. Tarihi yapılara zarar veren hazine avcılarına tepki gösteren Maşallah Çelik, "Burayı korumamız lazım. Devletin desteği ile bu hazineciler yakalanmalı. Bina şu an çökme riski yüksek. Hazineciler binanın altını ağaç kütükleriyle destek vermişler. Bu bina ve bu tepe bizler için çok önemli" şeklinde konuştu.

3 bin lira kurban ikramiyesi yatış tarihi! Bayram ikramiyesi ne zaman hesaba geçer? 3 bin lira kurban ikramiyesi yatış tarihi! Bayram ikramiyesi ne zaman hesaba geçer?

Bu olay, tarihi ve kültürel mirasımızın korunması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Tarihi yapıların korunması ve definecilerin izinsiz kazılarının önlenmesi için daha etkin önlemler alınması gerektiği vurgulandı.