Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem, 7 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla başladı. İslam aleminin mübarek aylarından biri olan Muharrem, içerisinde Aşure gününü de barındırıyor. Peki, Aşure günü ne zaman?

MUHARREM HANGİ AY NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvimine göre Muharrem ayı 7 Temmuz 2024'te başlayıp 5 Ağustos 2024'te sona erecek. Muharrem ayının başlangıcı aynı zamanda Hicri Yılbaşı'nı da temsil ediyor.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. günü olan Aşure bu sene 16 Temmuz 2024 Salı günü idrak edilecek. Aşure Günü'nde aşure pişirmek ve dağıtmak, sevap kazanmak için önemli bir gelenektir.

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan Kimdir, Aslen Nereli, Kaç Yaşında? Gürkan Erdoğan Neden Gözaltına Alındı Suçu Ne? İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan Kimdir, Aslen Nereli, Kaç Yaşında? Gürkan Erdoğan Neden Gözaltına Alındı Suçu Ne?

MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Muharrem ayında oruç tutmak müstehaptır. Oruç, ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde tutulabilir.

MUHARREM AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Muharrem ayı, İslam tarihinde önemli olaylara şahitlik etmiş bir aydır. Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yoldaşının Kerbela'da şehit edilmesi de bu ayda yaşanan üzücü olaylardan biridir. Muharrem ayı boyunca bu şehitler anılır ve dualar edilir.

MUHARREM AYINDA NELER YAPILIR?

Muharrem ayında oruç tutmanın yanı sıra, Kur'an okumak, salavat getirmek, dua etmek ve sadaka vermek de sevap kazanmak için yapılabilecekler arasındadır. Ayrıca Aşure Günü'nde aşure pişirmek ve dağıtmak da önemli bir gelenektir.

MUHARREM AYININ ÖNEMİ NE?

Muharrem ayı, Hicri takvimin ilk ayıdır.
Muharrem ayının başlangıcı aynı zamanda Hicri Yılbaşı'nı temsil eder.
Aşure Günü, Muharrem ayının 10. günüdür.
Muharrem ayında oruç tutmak müstehaptır.
Muharrem ayı boyunca Hz. Hüseyin ve 72 yoldaşı anılır.

Editör: Murat Serdar Yıldız