Cropped Arabaaa

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve diğer birçok kamu alacağı için uygulanan gecikme zammı oranında yeni bir düzenleme yapıldı. Kamu alacakları için gecikme zammı ve tecil faiz oranları yükseltildi. Bu değişiklikler Cumhurbaşkanlığı’nın kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Emekli Para

GECİKME FAİZİ YÜZDE 4,5 OLDU
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da yer alan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e çıkarıldı. Bu düzenleme bugünden itibaren geçerli olacak. Böylece, kamu alacaklarına ödenecek gecikme faizi her ay için yüzde 4,5 olarak uygulanacak.

TECİL FAİZİ YILLIK YÜZDE 48’E YÜKSELTİLDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, amme alacaklarında yıllık yüzde 36 olarak uygulanan tecil faizi oranı bugünden itibaren yüzde 48 olarak belirlendi. Bugünden itibaren yapılacak müracaatlar sonucunda tecil edilen kamu alacaklarına yıllık yüzde 48 tecil faizi uygulanacak.

2024 Kurban Bayramı ücretsiz olan yollar, köprülerin listesi, kaç gün ücretsiz olacak, ne zaman bitecek? 2024 Kurban Bayramı ücretsiz olan yollar, köprülerin listesi, kaç gün ücretsiz olacak, ne zaman bitecek?

Nisan Ayi Aile Destek Odemeleri Erken Mi Yatacak Nisan 2024 Aile Destek Parasi Alana Bayram Ikramiyesi Var Mi 1711421665301

ÖNCEKİ BAŞVURULAR İÇİN ESKİ ORAN GEÇERLİ
Bu tebliğin yayımı tarihinden önce yapılan müracaatlara dayanılarak tecil edilecek olan kamu alacakları ile tebliğin yayımı tarihinden önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan kamu alacaklarına, müracaat tarihlerinden itibaren eski tecil faizi oranı uygulanacak. Ancak, tecilin ihlal edilmesi ve yeni talepler üzerine yeniden tecil yapılması durumunda, tebliğin yayımlandığı tarihe kadar eski tecil faizi oranı, bu tarihten sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına ise yüzde 48 tecil faizi oranı uygulanacak.

Para 1 Jpg Wnx7

KAMU ALACAKLARI KAPSAMI
Kamu alacakları, vergiler başta olmak üzere adli ve idari para cezalarını da kapsıyor. Yasal düzenlemelere göre, vergi dahil kamu alacağı, öngörülen yasal süre içinde ödenmezse, bu sürenin bitiminden itibaren her ay için ayrı ayrı yüzde 4,5 oranında gecikme zammı uygulanacak.

TECİL FAİZİ NEDİR?
Tecil faizi, bir borcun ertelenmesi durumunda alınan faiz oranını ifade eder. Yeni düzenlemeye göre, artık bir borcun ertelenmesi durumunda alınacak faiz yüzde 36 yerine yüzde 48 olacak. Mükellefler, vergi borçlarını ödeyemedikleri durumlarda 36 aya kadar taksitlendirme isteyebiliyorlar ve bu durumda tecil faizi uygulanıyor.

Editör: Mehmet Çetil