Tropikal bir bitki Cocos nucifera’nın tohumu olan Hindistan cevizi sert çekirdekli meyveler arasındadır. Dış kabuğu oldukça sert olan Hindistan cevizinin iç kısmını kaplayan etli bölümü ve içinde süt adı verilen akışkan kısmı yaygın olarak tüketilir.

Aynı zamanda Hindistan cevizinin etli kısmından elde edilen Hindistan cevizi yağı hem gıda hem de kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılır. 

Güçlü antioksidan içeriği ile dikkat çeken Hindistan cevizi faydaları kan şekeri kontrolünden antibakteriyel etkilere kadar değişiklik gösterir.

Yüksek lif ve yağ oranına sahip olan Hindistan cevizi özellikle düşük karbonhidratlı ve glutensiz diyet uygulayanların tercihidir. Hindistan cevizi faydaları hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.

Hindistan Cevizi Besin Değeri Nedir?

Anavatanı Güneydoğu Asya ile Hint ve Pasifik Okyanusu Adaları olan Hindistan cevizi, günümüzde dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir. Diğer meyvelerin aksine Hindistan cevizi düşük karbonhidrat ve yüksek oranda yağ içeriğine sahiptir.

Hindistan cevizi yağı faydaları içeriğindeki vitamin, mineral ve antioksidan bileşenlerden kaynaklanır. (2) 100 gram çiğ Hindistan cevizinin enerji ve besin öğesi değeri şöyledir:

Kalori: 354
Protein: 3 gram
Karbonhidrat: 15 gram
Lif: 9 gram
Yağ: 33.5 gram
Manganez: 1.2 miligram
Bakır: 0.35 miligram
Selenyum: 8.08 mikrogram
Magnezyum: 32 miligram
Fosfor: 90.4 miligram
Demir: 1.94 miligram
Çinko: 0.88 miligram
Potasyum: 285 miligram
C vitamini: 2.64 gram. (2)(3)
1 fincan yaklaşık 80 gram taze Hindistan cevizi günlük alınması önerilen manganezin nerdeyse % 52’sine sahiptir.

Yağ ve şekerin vücut tarafından metabolize edilmesinde önemli rol oynayan manganez, serbest radikallerin vücut hücrelerinde yarattığı oksidatif stresin önlenmesine yardımcı olur.

Aynı miktarda Hindistan cevizi günlük alınması önerilen bakırın yaklaşık % 39’unu ve lifin % 25’ini sağlayabilir. Besinlerden enerji elde edilmesinde önemli rol oynayan bakır; enfeksiyonlara, kardiyovasküler hastalıklara ve osteoporoza yakalanma riskini azaltabilir. 

Hindistan Cevizi Faydaları Nedir?
Hindistan cevizindeki bileşenlerin vücut fonksiyonları üzerinde pek çok faydası olabilir. Hindistan cevizi faydaları aşağıdakileri kapsayabilir:

KALP SAĞLIĞININ KORUNMASINI DESTEKLEYEBİLİR
Hindistan cevizi etinden elde edilen yağ iyi kolesterol olarak bilinen HDL düzeylerini artırabilir, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin ise düşürülmesine yardımcı olabilir.

Kandaki kolesterol seviyelerini düzenlemedeki önemli rolü sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir. Benzer şekilde Hindistan cevizi sütü faydaları arasında da kalp sağlığının korunmasını desteklemek sayılabilir.

Kenger Sakızı Çeyrek Altını Geçti: Yarım Altın Fiyatına Kafa Tutuyor Kenger Sakızı Çeyrek Altını Geçti: Yarım Altın Fiyatına Kafa Tutuyor

SİNDİRİM FONKSİYONLARINI DÜZENLEYEBİLİR
Hindistan cevizi, yüksek oranda lif içerir. Lif, dışkının toparlanmasına ve hacmini artmasına yardımcı olarak bağırsak hareketlerini hızlandırabilir. Kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Hindistan cevizinin içerdiği lifin büyük bir çoğunluğu çözünmez lif çeşididir. Mide bağırsak sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olan çözünmez lif, bağırsaktaki dost bakteriler için iyi bir besin kaynağıdır.

Ayrıca Hindistan cevizindeki orta zincirli yağ asitleri, bağırsaktaki dost bakterileri destekleyerek iltihaplanmanın önlenmesine katkıda bulunabilir. Candida albicans gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilen zararlı bakterilerin etkilerini önleyebilir. 

KAN ŞEKERİNİN DÜZENLENMESİNE YARDIMCI OLABİLİR
Yüksek lif içeriğine sahip olan meyve mideyi geç terk ederek kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlar.

Böylece pankreastan insülin salınımını dengeleyerek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Hindistan cevizindeki MCT, bağırsaklardaki dost bakterileri destekleyerek kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunabilir. 

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?
Yüksek yağ içeriği ile dikkat çeken Hindistan cevizindeki yağ, orta zincirli yağ asitlerinden (MCT) meydana gelir. MCT, diğer yağ çeşitlerinden farklı olarak doğrudan ince bağırsaklar tarafından emilir ve hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanılır.

Orta zincirli yağ asitleri doymuş yağ grubundadır ancak hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan uzun zincirli doymuş yağlarla kıyaslandığında vücutta yağ kaybı yarattığına dair araştırmalar mevcuttur. Hindistan cevizi yağının faydaları arasında aşağıdakiler yer alabilir:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN NORMAL FONKSİYONLARINI DESTEKLEYEBİLİR
Hindistan cevizindeki antioksidan bileşenler ve manganez, bağışıklık sistemi hücrelerini serbest radikallerin hasarından koruyabilir.

Bu bileşenler vücuttaki iltihaplanmaların önüne geçerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olabilir ve enfeksiyonlara karşı direncini artırabilir.

Hindistan cevizi yağı faydaları, içeriğindeki orta zincirli yağ asitlerinden kaynaklanır. Antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip olan MCT, tümör hücresi oluşumunu engelleyebilir. 

BEYİN FONKSİYONLARININ DÜZENLENMESİNE YARDIMCI OLABİLİR
Beyin fonksiyonları üzerinde orta zincirli yağ asitlerinin etkisi Hindistan cevizi faydaları arasında yer alır. Meyvedeki orta zincirli yağ asitleri glikoza alternatif bir yakıttır ve beyin tarafından enerji olarak MCT kullanılması hafıza ve beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunabilir. 

Hindistan Cevizi Suyu Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizinin içinde yer alan berrak sıvı Hindistan cevizi suyudur. Kendine özgü bir aroma ve lezzete sahiptir. Potasyum, magnezyum ve sodyum gibi elektrolitler açısından zengin olan Hindistan cevizi suyu faydaları arasında aşağıdakiler yer alır:

BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLEYEBİLİR
Böbrek taşının en büyük nedenlerinden biri yeterli su içmemektir. Günlük su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmak için yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak Hindistan cevizi suyu tüketebilirsiniz. İdrarla su ve böbrek taşına neden olan bileşenlerin atımını artırabilir. (5)

KAN BASINCINI DÜŞÜREBİLİR
Potasyum, vücutta kan basıncını artıran aşırı sodyumun atılmasına yardımcı olan bir mineraldir. Yüksek potasyum içeriğine sahip olan Hindistan cevizi faydaları arasında yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmak sayılabilir. 

Hindistan Cevizi Sütü Faydaları Nelerdir?
Hindistan cevizi sütü, meyvenin yenilebilir etli kısmının suyudur. Özellikle vegan beslenenler için hayvan sütüne alternatif olarak tüketilen Hindistan cevizi sütünün faydaları aşağıdakileri kapsayabilir:

KİLO VERMEYİ DESTEKLEYEBİLİR
Hindistan cevizindeki orta zincirli yağ asitleri, uzun süre tokluk hissi sağlayabilir. Aynı zamanda metabolizma hızının ve yağ yakımının artmasını destekleyebilir.

Tüm bu özellikleri sayesinde yeterli ve dengeli bir beslenme programına günlük kalori ihtiyacı doğrultusunda Hindistan cevizi tüketmek kilo kaybına katkıda bulunabilir.

Benzer şekilde meyvedeki yüksek lif miktarı mideden geç sindirilerek tokluk hissini sağlayabilir ve aşırı yemenin önüne geçilmesine yardımcı olabilir.

BAZI HASTALIKLARIN ÖNLENMESİNE YARDIMCI OLABİLİR
Hindistan cevizi, hücrelerde hasar yaratan serbest radikallerin etkisini önlemeye yardımcı olan pek çok antioksidan bileşen içerir. Bunlar arasında gallik asit, kafeik asit, salisilik asit, p-kumarik asit gibi güçlü antioksidanlar yer alır. 

Bu bileşenler sayesinde vücut hücrelerini oksidatif hasara karşı koruyabilir ve kanser, diyabet, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisine yardımcı olabilir. 

Sık Sorulan Sorular

HİNDİSTAN CEVİZİ NASIL TÜKETİLİR?
Hindistan cevizi rendelenip kek, kurabiye ve sütlü tatlılara eklenebilir. Ayrıca salata ve yemeklere eklenerek hoş bir aroma ve lezzet katabilir. Baharat olarak et ve balık yemeklerini lezzetlendirebilir, yulaf kaselerine ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz.

Hindistan cevizinden elde edilen unu glutensiz hamur işlerinde kullanabilir, ısıya dayanıklı Hindistan cevizi yağını yemeklere ekleyebilirsiniz. Elektrolit açısından zengin olan Hindistan cevizi suyunu spor aktivitelerinden önce ya da sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi sütü ile smoothie hazırlayabilir ara öğünleri destekleyebilirsiniz. 

HİNDİSTAN CEVİZİ ZARARLI MIDIR?
Hindistan cevizi, yüksek yağ içerir ve buna bağlı olarak kalorisi de yüksektir. Beslenme programına dahil ederken günlük kalori ihtiyacı göz önüne alınmalıdır.

Aksi halde kilo alımına neden olabilir. Aynı zamanda Hindistan cevizindeki bazı bileşenler alerjik bünyeye sahip kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. 

HİNDİSTAN CEVİZİ SAÇA FAYDALI MIDIR?
Hindistan cevizi saça faydaları olan orta zincirli yağ asitlerinden özellikle laurik asit açısından zengindir.

Laurik asit, saç tellerine yapı veren keratin proteinin güçlenmesine yardımcı olarak saçların hasar görmesini önleyebilir. Saç derisinin beslenmesini sağlamak ve nemlendirmek Hindistan cevizi saça faydaları arasındadır.