Türk yatırımcıları arasında, banka mevduat hesaplarındaki dövizlerini bozdurup TL mevduat hesabı açma eğilimi son zamanlarda hız kazandı. BDDK verilerine göre, 17 Mayıs haftasında kur korumalı mevduatlar 20.3 milyar TL azaldı ve aynı dönemde döviz mevduatları da 1.2 milyar dolar düşüş gösterdi. Bu düşüşte, enflasyonun kontrol altına alınacağına dair güven, dolar kurundaki yatay seyirin yatırımcıları etkilemesi ve yüksek faizlerin rolü olduğu belirtiliyor.

Türkparası

TL'ye Geçiş Nedenleri

Uzmanlara göre, dolar/TL kurunun istikrarlı seyretmesi, yatırımcıların reel getiri elde edememesine neden oluyor ve yüksek TL mevduat faizleriyle birleşince TL'ye geçiş hız kazanıyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına alma çabalarıyla ilgili artan güven de TL'ye olan talebi artırıyor.

Paralarfghjk

Faiz Oranlarının Etkisi

Bankaların düşük döviz mevduat faizi vermesine karşın, yüksek TL mevduat faiz oranları da TL'ye geçişi destekliyor. Ancak son haftalarda düşen mevduat faiz oranlarının, Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle tekrar yükselmesi bekleniyor. Bu durumun, TL'ye geçişi desteklemeye devam edeceği öngörülüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI 24 TEMMUZ 2024; Gram-Çeyrek altın ne kadar, kaç lira oldu? Altın fiyatlarında yükselişi sürüyor mu? GÜNCEL ALTIN FİYATLARI 24 TEMMUZ 2024; Gram-Çeyrek altın ne kadar, kaç lira oldu? Altın fiyatlarında yükselişi sürüyor mu?

Paralar8569874231

Gelecek Döneme İlişkin Beklentiler

Uzmanlar, TL'ye geçiş sürecinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini düşünüyor. Ancak eylül, ekim ve kasım aylarının, faiz indirim beklentilerinin oluşacağı zorlu bir dönem olacağını belirtiyorlar. TCMB'nin bu dönemdeki tavrı ve yurt dışı piyasaların seyri, TL'ye geçiş sürecini etkileyebilir. Sonuç olarak, yılın son çeyreğinde kur-faiz denkleminin sonuçlarının daha net görülmesi bekleniyor.

Editör: Murat Serdar Yıldız