Türkiye'nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerindeki tercihleri, ekonomik etkilerin de gözlemlendiği bir süreci başlattı. Ekonomistler, seçim sonuçlarının ekonomideki yansımalarını ve olası yeni düzenlemeleri değerlendiriyorlar. Ünlü ekonomist Murat Özsoy, seçimlerin ardından altın, dolar ve emekli maaşlarıyla ilgili olası yeni düzenlemeleri değerlendirdi.

Özsoy, seçim sonuçlarının ekonomiye etkisini değerlendirirken, "Tam anlamıyla ekonomik faktörlerin damga vurduğu ve siyasi dengeleri değiştirdiği seçim sonuçları ile karşılaştığımızı düşünüyorum. Yerel seçim sonuçlarının ekonomiye etkisi daha çok yabancı yatırımcıların Türkiye’deki siyasi görünümün geleceğine ilişkin nasıl bir beklenti içine girecekleri ile alakalı olacaktır. Siyasi iktidarın, erken seçim beklentilerinin kuvvetlenmesine ortam yaratacak hatalar yapmamaya gayret göstereceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Özsoy'a göre, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değerinde ani bir devalüasyon beklenmiyor. Sıkı para politikası devam edecek, enflasyonla mücadele sürecek ancak yıl sonunda enflasyonun yüzde 50 civarında olabileceği öngörülüyor. Merkez Bankası'ndan yeni bir faiz artışı beklenmiyor.

Dolar ve altındaki yükselişin devam edeceğini düşünen Özsoy, gram altının bu yıl içinde önce 2.700TL'ye ve ardından 3.000TL'ye yükselebileceğini belirtiyor. Dolar/TL kurunda ise yıl sonunda 40TL'yi görebileceği öngörüsünde bulunuyor.

F1 (formula) ne zaman, hangi tarihte başlıyor (F1 yarış takvimi 2024) F1 (formula) ne zaman, hangi tarihte başlıyor (F1 yarış takvimi 2024)

Emekli maaşlarıyla ilgili olarak da Özsoy, bütçe dengesinin sağlanabilmesi için yeni zamların gelebileceğini ve yılın ikinci yarısında emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemelerin yapılacağını öngörüyor. Bu düzenlemelerin, ekosistem içinde en çok emeklileri etkileyeceğini belirtiyor.