3 fay hattında büyük deprem riski! O fay hattı için Naci Görür, ‘zaman gelirse tehlikelidir’ dedi! 3 fay hattında büyük deprem riski! O fay hattı için Naci Görür, ‘zaman gelirse tehlikelidir’ dedi!

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Görür, TV100'de katıldığı bir televizyon programında depremle ilgili önemli konulara değindi.

Görür, öncelikle seçim kapsamında mega kent İstanbul'un adaylarının kendisiyle görüştüğünü belirtti. Ancak kendisinin derdinin siyaset olmadığını vurgulayarak, "İnsanımız ölmesin diye. Bu ülkede artık deprem bizim kabul edemeyeceğimiz sayıda kayıp yaşatmasın diye ülkemizi depreme dirençli duruma getirmek" şeklinde konuştu.

Depremlerin Türkiye'de 13,6 milyon yıl önce başladığını vurgulayan Prof. Dr. Görür, depremlerin milyonlarca yıl daha devam edeceğini söyledi. Depremleri durduramayacaklarını ancak depreme dirençli yerleşim yerleri hazırlamanın önemli olduğunu belirtti.

İstanbul'un Türkiye'deki en büyük ekonomik güç olduğuna dikkat çeken Görür, Marmara Bölgesi'ndeki bir depremin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Görür, İstanbul depreminin zamanının bilinmediğini ancak yaklaştığını hissettiklerini ifade etti. Son revize edilmiş tarihle Marmara Denizi'nde deprem olasılığının 1999'dan sonra 30 yıl içinde yüzde 47 olduğunu belirtti.

Adalar fayıyla Kumburgaz fayının aynı anda kırılması durumunda 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini belirten Görür, İstanbul'un belli zamanlarda 2 tane 7 büyüklüğünde depremlerle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Görür, depreme hazırlık için özel yasaların gerekliliğine de vurgu yaparak, yerel yöneticilerin ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Depreme karşı alınacak önlemlerin önemine dikkat çeken Görür, İstanbul ve çevresindeki bölgelerin depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.