Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Devlet Memurları Kanunu kapsamında önemli değişiklikler içeren 10 maddelik düzenleme kabul edildi. Yapılan bu değişiklikle birlikte memuriyete giriş şartlarında yeni kriterler belirlendi. Özellikle yaş sınırı konusunda yapılan değişiklik kamuoyunun gündeminde geniş yer buldu. Yeni düzenleme, memur olmak isteyen adayların taşıması gereken şartlara yönelik önemli düzenlemeler içeriyor.
Memurlukta Yaş Şartı Kaç Oldu?
Kabul edilen düzenlemeye göre, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan mesleğe özel yarışma sınavlarında adaylarda 35 yaş sınırı aranacak. Buna göre, kanunla ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş tüm kamu kurumları, kurulları, üst kurulları ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek personel alımlarında, adayların sınav başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekecek. Bu düzenleme, memuriyete girişte yaş şartının standart hale getirilmesi amacıyla hayata geçirildi.
Yeni Memurluk Şartları Neleri Kapsıyor?
Değişen düzenlemeler yalnızca yaş sınırıyla sınırlı kalmadı. Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeye göre, uyuşmazlık mahkemesi başkanı artık Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilecek. Ayrıca, Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun kapsamında da önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, görevden ayrılan vergi denetim yetkilileri, görevden ayrıldıkları tarihten itibaren son üç yıl içinde inceleme yaptıkları mükelleflerle doğrudan ya da dolaylı bağlantısı olan şirketlerde üç yıl süreyle görev alamayacak. Bu kişiler aynı zamanda Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamındaki sözleşmeleri de düzenleyemeyecek.