Tarih sosyal bir bilimdir. Her bilim dalında olduğu gibi kendine özgü genel ve özel ilmi usulleri vardır. Bunlardan ilki de belgelerle hadiseleri ortaya koymasıdır. Tarihçi belgeleri ilmi usullerle toplar dönemin şartlarına göre tarafsızlık ilkesine sadık kalarak okuyucuya sunar.

Prf. Yusuf Halaçoğlu ciddi ve tarih ilminin bilim namusuna sahip bir tarihçidir. Kendisine öğrenci olma bahtiyarlığına erişmedim ama kendisini tanır, tanışırım. Kitaplarını ve araştırmalarını takip ediyorum. TTK nın başkanlığında ciddi araştırmalara imza atmış çalışkan ve dürüst, alabildiğine de demokrat bir hocadır.

Prf. Halaçoğlu uzun süre üzerinde çalıştığı bir konuda bilimsel bir toplantıda açıklamalarda bulundu. Belgelere dayalı olarak 1915 Ermeni Tehciri sırasında bazı Ermenilerin Müslüman olarak yerlerinde kaldıklarını daha sonra bunların kendilerini Alevi Kürtler olarak tanımladıklarını belirten ifadeler kullandı.Ayrıca Osmanlı arşivlerindeki kayıtlara göre birçok Kürt aşiretinin o dönmede Türkmen aşireti olarak anıldığını belirtti.Bu tesbitler belgelere dayalı gerçeklerdir. Şimdi Halaçoğlu hocaya karşı bir kampanya başlatıldı. Bizim malum medyalama adet olduğu üzere Türklükten bahis açılınca ırkçılık yapılıyor histerisine başlıyor. Beni asıl üzen İslami hassasiyeti olan bazı basın organlarındaki bir takım kalemşörlerin de Halaçoğlunu ırkcılık yapmakla suçlamasıdır.

“Vatan sevgisi imandandır, kişi kavmini sevmekle kınanamaz” mealindeki hadisleri biliyoruz. Türk olmaya ben karar vermedim. Bununla övünmek ve milletimi sevmekle de asla ırkçı olduğum söylenemez. Türk milleti tarihin hiçbir döneminde ırka dayalı bir kavmiyettcilik anlayışına sahip olmamıştır. Atatürk ün ifadesiyle “Türk milleti her zaman milli duyguyla insani duyguyu beraber düşünmeyi bilmiştir”.Tarih bunun şahididir. Tabi tarih ilmini yansız ve yalansız yazanlardan okuyabiliyor ve gerçeklere tahammül edebiliyorsanız.

Bilim namusu gereği belgelerle gerçeği ifade eden bir bilim adamının ırkçılık ve bölücülükle suçlaması art niyetlidir. Zaten bu ülkede uzun süredir milliyetçilik psikolojik bir baskı altına alınmıştır. Almanya vatandaşlık talep eden Türklere karşı çıkardığı yasalarla nasıl ırkçılık yapıyor, Fransa öylesine, diğerleri aşağı kalmıyor. Ama bizde bilimsel bir ifadeye bile tahammülü olmayan mütareke basını nedense dışarıdakilere ses çıkartmıyor.

Türk milletine ve Türklüğe hakaret ve aşağılama fikir ve düşünce özgürlüğü bağlamında serbest, hiçbir ırkçı ifade olmayan bir tarihi tesbit yapan Yusuf Halaçoğlu ırkçı, anti demokrat. Türk kültürüne sövmek, tarihine hakaret etmek ödüle layık ama sahip çıkanlar suçlu. Böyle garabet olamaz.

Prf . Halalaçoğlu için bir kısım medyadan atış yapanlar haksızdır. Belgesiz ve dayanaksız konuşuyorlar, yazıyorlar. Tarih belgeyle yazılır, aksi halde iddiadan öte gidemezsiniz.

Alevi ve Kürt kardeşlerimizin geçmişiyle milletimizin hiçbir sorunu yoktur. Bizce aynı köken ve coğrafyadan geldiğimiz açıkça bellidir. Tarih bunun belgeleriyle doludur. Sorun şark meselesi bağlamında ülkemizi parçalamak isteyenlerin Alevi ve Kürt kardeşlerimizin hassasiyetleri üzerinden politika yapmalarından kaynaklanıyor. Türkiye cumhuriyetine karşı tüm unsurlar bu hassasiyetleri art niyetli olarak kaşıyor ve kullanıyorlar. Yusuf Halaçoğlu’nun söyledikleri üzerinden yapılan linç girişimi de bu bağlamda değerlendirilmelidir.

Halaçoğlu; doğruları söylemiştir. Kimsenin gocunmasına gerek yoktur. Bu bir ilmi tesbittir. Tarih yazan yapana sadık kalmış ve gerçeği kaydetmiştir. Kalemine ve yüreğine sağlık hocam.