Terör örgütü PKK’nın silahlı mücadeleyi sona erdirdiğini ve kendisini feshettiğini ilan etmesinin ardından, Ankara kulislerinde “yeni anayasa” çalışmalarıyla ilgili iddialar yeniden gündeme geldi. Siyasi çevrelerde, hazırlık aşamasında olduğu öne sürülen yeni anayasanın kapsamı ve içeriği merak edilirken, dikkat çeken bazı değişiklik başlıkları kamuoyunun ilgisini çekiyor.
YENİ ANAYASA HAZIRLIĞINDA NELER VAR?
Kulis bilgilerine göre, üzerinde çalışıldığı öne sürülen yeni anayasa taslağında, mevcut sistemde yer alan “Cumhurbaşkanı” unvanının “Başkan” olarak değiştirilmesi planlanıyor. Bu değişiklikle birlikte sistemin yapısal olarak başkanlık modeline daha net bir şekilde oturtulması hedefleniyor. Bu kapsamda yürütme erkini doğrudan temsil eden ismin unvanının değişmesiyle birlikte anayasal çerçevenin de yeniden şekillendirileceği iddia ediliyor.
ERDOĞAN’IN GÖREV SÜRESİ SIFIRLANACAK MI?
Söz konusu anayasa değişikliğiyle birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev süresinin sıfırlanacağı yönünde iddialar gündeme geldi. Gazeteci İsmail Saymaz’ın aktardığına göre, yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle birlikte Erdoğan’ın yeniden aday olmasının önü açılmış olacak. Böylece mevcut anayasa çerçevesinde ikinci döneminde olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi, yapılacak değişiklikle birlikte yeniden başlatılmış sayılacak.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE VURGUSU VE SİYASİ DENGELER
Yeni anayasa tartışmaları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçtiğimiz aylarda yaptığı “Terörsüz Türkiye” çağrısı ve bu kapsamda DEM Partili milletvekilleriyle TBMM açılışında tokalaşmasıyla farklı bir boyut kazanmıştı. Bahçeli'nin çağrısı sonrası Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı fesih çağrısı ve PKK’nın 5-7 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirdiği kongrede aldığı fesih kararı, siyasi gündemde geniş yankı uyandırdı.