İbrahim Reisi ÖLDÜRÜLDÜ MÜ, kaç yaşında öldü, kaza nasıl oldu? İbrahim Reisi ÖLDÜRÜLDÜ MÜ, kaç yaşında öldü, kaza nasıl oldu?

Aydın'da tespit edilen ölümcül zehirli mantar türü Galerina Venenata'nın Türkiye'deki ilk keşfi, Aydın'ın mantar çeşitliliği açısından zengin Kuşadası ilçesinde gerçekleşti. Aydın, özellikle Kuşadası ilçesi olmak üzere birçok zehirli ve zehirsiz mantar türüne ev sahipliği yapmaktadır. EKODOSD Bilim Danışmanı ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, bu keşfi şu sözlerle açıkladı: "Ülkemizde bahar ayları geldiği zaman çevremizde farklı mantarların yetiştiğini görmekteyiz. Aydın'ın Kuşadası ilçesinde de Ege ve Akdeniz ikliminin etkileri görülür ve bu bölge mantar çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Bahar ayları ile birlikte bölgemizde kuzu göbeği, çayır mantarı, çakşır mantarı, kayın mantarı ve truffle gibi bazı lezzetli mantar türleri yetişmektedir. Bu yenilen mantarlar ile aynı zamanda öldürücü zehirli bir mantar da yetişmektedir, 'Galerina venenata' mantarını, Mart ayındaki arazi çalışmalarımız sırasında Kuşadası ilçesinin farklı alanlarından topladık ve örnekleri laboratuvarımızda inceledik. Daha sonra bu örneklerin DNA dizilimini elde ettik. Bu şekilde detaylı çalışmamızın amacı, bu mantarın 'adını ve soyadını' doğru olarak belirlemektir. Çünkü mantar doğru teşhis edilemeyince, tedavide doğru yapılamamaktadır."

Galerina Venenata zehirli mantar türü, dünyadaki en zehirli mantarlar arasında yer almaktadır. İçerisinde amatoksinler adı verilen öldürücü peptitleri barındıran bu mantar, 30-40 gramının yetişkin bir insanı öldürebilecek kadar tehlikelidir. Tüketilmesiyle beraber 6 ila 24 saat içinde gastroenterit semptomları ortaya çıkar ve ardından karaciğer ve böbrek hasarına sebep olabilir. Erken tanı konmaz ve hızlı tedavi uygulanmazsa karaciğer hasarı yoğunlaşabilir, ağır vakalarda ise ölüme kadar gidebilir.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası bölgesindeki doğal alanların bütüncül olarak korunması gerektiğini vurgulayarak, "Kuşadası’nda, ölümcül zehirli mantar Galerina Venenata'nın Türkiye'den ilk kaydı tespit edildi. Değerli bilim insanlarının yapmış olduğu başarılı çalışmalar için kutluyoruz. Kuşadası'nda daha önceki yıllarda da endemik mantar türleri tespit edilmişti. Türkiye’de kuzeyde Kaz Dağları, güneyde Kuşadası bölgesinde içinde Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın da olduğu Samson Dağları, biyolojik çeşitlilik açısından zengin türlere ev sahipliği yapan çok özel doğa alanlarıdır. Milli Parkla birlikte aynı coğrafik ve ekolojik özelliklere sahip Samson Dağları'nın bütüncül olarak korunması ve geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınması gerekir. Bu ormanlık alanın da Milli Park sınırlarına dahil edilmesi hem korunmasını sağlayacak hem de bilim insanlarının çalışmaları sonucunda daha nice yeni türler keşfedilerek insanlığa kazandırılacaktır" dedi.