Görevden uzaklaştırılan Demokratik Eşitlik ve Mücadele Partili (DEM) Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, "silahlı terör örgütünü yönetmek" suçundan 19,5 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklandı.

Van'da Gözaltına Alındı

Mehmet Sıddık Akış, Van'da iki gün önce gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştı. Akış ve 13 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Akış ve avukatlar duruşmaya katılırken, tutuksuz yargılanan diğer sanıklar duruşmada bulunmadı.

Savunma ve Mahkeme Kararı

Duruşmada savunma yapan Akış, kaçma girişiminde bulunmadığını ve yargılamanın siyasi olduğunu iddia etti. Diğer sanıklar ve avukatlar da suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu. Cumhuriyet savcısı ise sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Akış, "silahlı terör örgütü yönetme" suçundan 19 yıl 6 ay hapse çarptırıldı ve hükümle birlikte tutuklandı. Mahkeme, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan diğer sanıklara da hapis cezası verdi:

  • İzzet Belge, Hıfzullah Kansu, Kadriye İlbaş, Mikail Atan, Seyhan Şahin, Faruk Yıldız: 8 yıl 9 ay
  • Tahir Koç, Hüsna Sağın, Hamdiye Çiftçi Öksüz: 6 yıl 3 ay

Sanıklardan B.K. ve A.Ö. beraat ederken, E.Ö. hakkındaki dosyanın ayrılmasına karar verildi.

Mehmet Sıddık Akış, zırhlı araçla adliye binasından çıkarılarak Van Cezaevi'ne gönderildi. Duruşma öncesinde adliye önünde güvenlik önlemi alan polislerle, duruşmaya katılmak isteyen milletvekilleri ve grup arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Kararın ardından adliye binası önünde bekleyen grubun çarşı merkezine doğru yürümesine izin verilmedi.

Dikkat! Sıcaklıklar Zirvede! Meteoroloji Uyarıyor: Dışarı Çıkmayın! Dikkat! Sıcaklıklar Zirvede! Meteoroloji Uyarıyor: Dışarı Çıkmayın!

Davaya İlişkin Geçmiş Bilgiler

Mehmet Sıddık Akış ve diğer sanıklar, 2009-2013 yılları arasında terör örgütü PKK/KCK ile bağlantılı faaliyetler yürütmek, molotofkokteyli ve taşlı saldırıları organize etmek suçlamasıyla yargılanıyordu. Akış, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde DEM Parti'den Hakkari Belediye Başkanı seçilmişti. İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'in Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini duyurdu.

Editör: Zeliha YAKUT