Yeni eğitim müfredatı için beklenen gün geldi. Derslerin basitleştirilmesi planlanan 2024-2025 müfredat değişikliği kademeli olarak hayata geçirilecek. İlk aşamada, okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda yeni müfredat uygulanmaya başlanacak. Peki, MEB 2024 yeni müfredat içeriği, hangi dersler var, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir, hangi sınıflarda dersler değişti?

156

Müfredat değişikliği çalışmaları bir süredir devam ediyordu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye Yüzyılı Eğitim Modeli" adındaki yeni müfredatın kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra görüş ve önerileri beklediklerini açıkladı. İşte, yeni müfredatın detayları...

Lubna June

YDUS /2 sonuçlarını görüntüle || YDUS 2023 ÖSYM sınav sonucu belli oldu, tıkla öğren! YDUS /2 sonuçlarını görüntüle || YDUS 2023 ÖSYM sınav sonucu belli oldu, tıkla öğren!

YENİ MÜFREDAT DUYURULDU

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye Yüzyılı Eğitim Modeli" adlı yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne açıldı. Taslak, "https://gorusoneri.meb.gov.tr/" adresinden erişilebilir durumda.

S Cf3E9Cee8829Fadcf3B370F82D9Cf7

Yeni müfredat, önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli olarak uygulanacak. "Türkiye Yüzyılı Eğitim Modeli", yeni öğretim programlarının temelini oluşturuyor.

I Stock 182059956

Bu yeni müfredat, mevcut programlardan pek çok açıdan farklılaşıyor. Özellikle, özgün bir eğitim felsefesini benimseyen yeni modelde, milli bilince sahip, ahlaklı, erdemli, topluma ve insanlığa faydalı olmayı amaçlayan, beden, zihin, kalp ve ruh bütünlüğüne önem veren bilge nesiller yetiştirmeyi hedefleniyor.

ALES SORULARI CEVAPLARI || 2024 ALES-1 soruları ve cevap erişime açıldı mı?ALES SORULARI CEVAPLARI || 2024 ALES-1 soruları ve cevap erişime açıldı mı?

MÜFREDAT DEĞİŞİKLİKLERİ NASIL OLACAK?

Yenilenen programlar, farklı kademe ve sınıf düzeylerine göre düzenlendi. İşte detaylar:

- Okul öncesi eğitim programı 3-5 yaş aralığında olacak.

- İlkokul ve ortaokul seviyelerinde fen bilimleri dersi 3-8. sınıflara, hayat bilgisi dersi 1-3. sınıflara, matematik dersi 1-4. sınıflara, Türkçe dersi 1-4. sınıflara, insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi dersi 4. sınıfa, sosyal bilgiler dersi 4-7. sınıflara, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 8. sınıfa, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 4-8. sınıflara verilecek.

- Lise seviyesinde ise biyoloji, coğrafya, felsefe, fizik, kimya, matematik, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, tarih, Türk dili ve edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri 9-12. sınıflarda işlenecek.

Yeni müfredatta, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından güncellenen seçmeli ders programları da yer alacak.

Yapılan ülke bazlı karşılaştırmalarda, mevcut müfredatın diğer ülke standartlarına göre yaklaşık olarak 2 kat daha yoğun olduğu belirlendi. Bu nedenle, bilgiye erişimin kolaylaştığı günümüzde müfredatın daha dengeli hale getirilmesi gerektiği kararına varıldı. Mevcut müfredatın öğrenme çıktılarının diğer ülkelere göre %50 daha fazla olduğu tespit edildi ve bu doğrultuda yeni müfredatta %35'lik bir seyreltme yapıldı.

Meb

YENİ MÜFREDAT DEĞİŞİKLİKLERİ NE ZAMAN UYGULANACAK?

Bakan Yusuf Tekin'in açıklamasına göre, yeni müfredat değişiklikleri 26 Nisan Cuma günü öğleden sonra duyuruldu. Beklenen açıklama Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üzerinden yapıldı ve yeni müfredat taslağı öğrenciler, öğretmenler ve velilerin erişimine açıldı. Taslak, bir hafta süreyle askıda kalacak ve öneri ve görüşlerin yoğunluğuna bağlı olarak bu süre uzatılabilecek.

TRT Haber'in aktardığı bilgilere göre, yeni müfredatta ders içerikleri sadeleştirilecek ancak ders saatlerinde bir değişiklik olmayacak. Uygulama, 2024-2025 eğitim öğretim yılında 1, 5 ve 9. sınıflarda başlayacak. Yeni müfredatın sloganı "İyi insan yetiştirmek" olarak belirlendi. Güncellenen müfredatla birlikte ders içerikleri de değişecek ve konular daha anlaşılır bir hale getirilecek. Öğrencilerin günlük hayatta öğrendikleri bilgileri kullanmaları teşvik edilecek.

Yeni müfredatta "Bütünleşik Eğitim Modeli" esas alınacak ve öğrencilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini destekleyen bir sistem oluşturulacak. Öğrenciler ayrıca proje geliştirmeye teşvik edilecek ve seçmeli ders sayısı artırılacak. Bu değişiklikler gelecek eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

MEB YENİ MÜFREDAT NEDİR?

MEB'in yeni müfredatı, öğrencilere dokuz farklı alanda okuryazarlık becerileri kazandırmayı hedefliyor. Bu alanlar bilgi, dijital, finansal, görsel, kültür, vatandaşlık, veri, sürdürülebilirlik ve sanat olarak belirlenmiştir.

157

MEB 2024 YENİ MÜFREDAT KİMLERE GEÇERLİ?

Millî Eğitim Bakanlığının tüm eğitim kademelerinde hazırlıklarını yürüttüğü yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren "okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıf"lardan başlayarak kademeli bir şekilde uygulanacak.

MÜFREDAT KAÇ YILDA BİR DEĞİŞİYOR?

Müfredat, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir ve her yıl güncellenir. Ancak, genellikle daha kapsamlı bir değişiklik yapılması durumunda, bu değişiklik 2-3 yılda bir gerçekleştirilebilir. Örneğin, son kapsamlı müfredat değişikliği 2023-2024 eğitim öğretim yılında, ilkokul ve ortaokul düzeyinde yapılmıştır.

I Stock 182059956
MEB MÜFREDATI NASIL OLACAK?

Bakan Tekin'in belirttiğine göre, ders içerikleri sadeleşecek ancak ders saatlerinde azalma olmayacak. Bu sürecin geniş kapsamına dikkat çekiliyor.

Önceki açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla, yeni müfredatta "İyi insan yetiştirmek" sloganıyla yola çıkılacak ve öğrencilere öğretilen bilgilerin günlük hayatta daha fazla kullanılabilir olacağı vurgulanıyor.