Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Marmara depremi konusunda uyarılarda bulunarak, bu depremin bölge illerinin tamamını etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Gökçeoğlu, yaptığı açıklamada, depremin zarar verme potansiyeline sahip doğal olaylar arasında yer aldığını ve yapılaşma ile planlama hatalarının afetlere dönüşmesine neden olduğunu vurguladı. Özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde ve ekonomik faaliyetlerin yüksek olduğu bölgelerde gerçekleşen depremlerin kayıp ve zararları arttırdığını belirtti.

Bölgedeki deprem riskinin farkında olmanın önemine değinen Gökçeoğlu, doğru planlama ve projelendirme ile yapıların afete dayanıklı hale getirilebileceğini ifade etti. Böylelikle, doğal tehlikelerin olası afetlere dönüşmesinin engellenebileceğini dile getirdi.

Ankara 19 Mayıs konserler nerede, kimin konseri ücretsiz olacak? Ankara 19 Mayıs konserler nerede, kimin konseri ücretsiz olacak?

Marmara Denizi'nde olası bir depremin eli kulağında olduğunu belirten Gökçeoğlu, bu depremin İstanbul'u, Kocaeli'yi, Yalova'yı, Bursa'yı, Bandırma'yı hatta Tekirdağ'ı etkileme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Bu nedenle, Marmara Bölgesi'ndeki tüm şehirlerin risk altında olduğunu vurguladı.

Gökçeoğlu ayrıca, Marmara Denizi'ndeki depremin ardından tsunami tehlikesine dikkat çekti. Fay hattının kıyı bölgelerinde bulunduğunu ve depremin tsunami etkisi yaratabileceğini belirtti.

Son olarak, İstanbul'un jeolojik açıdan biraz daha şanslı olduğunu ancak yapı kalitesi, ulaşım ve altyapı ağının önemli olduğunu dile getirdi. Yeni yapıların iyi mühendislik hizmeti aldığını ifade eden Gökçeoğlu, eski yapıların ise depreme dayanıksız olabileceğini söyledi.