Zuhal Topal'la Yemekteyiz Ömer Faruk Şimşek kimdir, kaç yaşında, mesleği ne, ne iş yapıyor, nerelidir? Zuhal Topal'la Yemekteyiz Ömer Faruk Şimşek kimdir, kaç yaşında, mesleği ne, ne iş yapıyor, nerelidir?

Geçtiğimiz Pazar günü Kadir İnanır'ın inme geçirmesi ve tedavi altına alınması sonrasında uzmanlar, böyle bir durumda hastanın en kısa sürede 'inme merkezi olan' bir hastaneye götürülmesinin önemine vurgu yaptı. İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde İnanır'a ilk müdahaleyi yapan ekip, hayati tehlikenin 20 dakika gibi kısa bir sürede nasıl atlatıldığını paylaştı.

Yeşilçam'ın usta sanatçısı Kadir İnanır, evinde rahatsızlanması üzerine hayat arkadaşı Jülide Kural tarafından hemen 112'ye haber verilerek ambulansla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. İnanır'ın şikayetleri inme tablosuyla uyumlu olduğu için, 112 ekibi hastayı evine en yakın 'inme merkezi' olan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yönlendirdi.

Ambulans seyahati sırasında hastanenin acil servisi ve inme merkezi ekibi durum hakkında bilgilendirildi ve ekip, hafta sonu olmasına rağmen hızla organize olarak hastanede hazır bekledi. İstanbul'da toplam 32 inme merkezi olduğunu belirten Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam ve tedavi ekibinden Radyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Demir ile Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevin Pazarcı, önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Mustafa Demir, inmede ilk 4-6 saatin tedavi açısından kritik olduğunu belirterek, tedavinin ne kadar erken başlanırsa başarı şansının o kadar arttığını söyledi. İnanır'ın evde şikayetleri başladıktan yaklaşık 1 saat sonra 112'ye haber verilmesiyle hastaneye getirildiğini ve hastanede tedavinin yaklaşık 20 dakika sürdüğünü, toplamda ise 1,5-2 saat içinde tedavisinin tamamlandığını açıkladı.

Doç. Dr. Nevin Pazarcı, inmenin sadece tek taraflı güç kaybı olarak algılanmaması gerektiğini ve belirtiler arasında bilinç değişikliği, konuşma bozukluğu, görme kaybı gibi durumların da olabileceğini vurguladı. İnme şüphesi durumunda hastanın hemen 'inme merkezi' olan bir hastaneye götürülmesi gerektiğini ve evde müdahale edilmemesi gerektiğini belirtti.

İstanbul'da toplam 32 inme merkezi olduğunu belirten Prof. Dr. Sağlam, bu merkezlerin 7 gün 24 saat hizmet verdiğini ve 112, acil tıp servisi, nöroloji kliniği, radyoloji ve beyin cerrahi branşları ile anestezi ekiplerinin koordineli bir şekilde çalıştığını söyledi.

Kadir İnanır'ın yaşadığı inme olayı, erken müdahalenin ve doğru tedavinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. İnme belirtileri gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden uzman bir sağlık ekibiyle iletişime geçmek ve en yakın inme merkezine ulaştırmak, hastanın sağlık durumu açısından hayati önem taşıyor.