Vergi mükellefleri için önemli bir dönem olan gelir vergisi beyanı verme süreci devam ediyor. Özellikle kira geliri elde eden vatandaşların dikkat etmesi gereken bu süreçte, 2023 yılı gelir vergisi beyannamelerini en geç 1 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerekiyor.

Kaçak Sigara Üretiminde Yakalanan 5 Şüpheli Tutuklandı Kaçak Sigara Üretiminde Yakalanan 5 Şüpheli Tutuklandı

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan oluşan gelire sahip olan mükellefler, 2023 yılı gelir vergisi beyannamelerini ikametgahlarının bağlı olduğu yer vergi dairesine 1 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerekmektedir.

Hazır Beyan Sistemi Kullanımı ve Önemi

Hazır Beyan Sistemi kullanma zorunluluğu olmamakla birlikte, sistem mükelleflere hızlı, güvenilir, kolay ve masrafsız bir şekilde beyanname gönderme imkanı sunmaktadır. Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan, isteyen mükelleflerin bağlı bulundukları vergi dairelerine gelerek de beyannamelerini verebileceklerini belirtti.

Karayılan, Hazır Beyan Sistemi'nin, daha önce hiç beyanname vermemiş veya mükellefiyet kaydı olmayanların da yararlanabileceğini ve beyannamenin sistem üzerinden onaylanıp gönderildiğinde ilgili vergi dairesinde mükellefiyet kaydının otomatik olarak açıldığını hatırlattı.

Kira Gelirleri ve İstisna Durumu

Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21 bin TL’si gelir vergisinden istisna tutulmaktadır. Ancak, konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 21 bin TL istisnadan yararlanılamayacak.

Ödeme Kolaylığı ve Süresi

Mükellefler, beyannamelerini 1 Mart - 1 Nisan 2024 tarihleri arasında internet sitesi üzerinden veya E-Devlet Yöntemi ile gönderebilecekleri gibi tahakkuk eden gelir vergilerini de taksit süreleri içerisinde Anlaşmalı Banka Kartı ve Kredi Kartları ile ödeyebilecekler. Ancak, konut kira gelirlerine ilişkin beyannamelerini süresinde vermeyen veya eksik beyanda bulunan mükelleflerin 21 bin TL tutarındaki istisnadan yararlanamayacağı ve vergilerini gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte ödemek zorunda kalacakları hatırlatıldı.