Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren kira gelir beyannamesi süresi yaklaşıyor. Konut ya da iş yerini kiraya verenlerin, elde ettikleri gelirleri 5 Nisan Cuma gününe kadar beyan etmeleri gerekiyor. Peki, gelir beyannamesi nasıl yapılır? Kira gelir beyannamesi yapılmazsa ne olur? İşte detaylar:

Son Güne Kadar Uzatılan Süre
2023 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerini verme süreci devam ediyor. Konut ya da iş yerini kiraya verenlerin, elde ettikleri gelirleri 5 Nisan Cuma gününe kadar beyan etmeleri gerekiyor. Konut kira geliri geçen yıl için yıllık 21 bin liralık istisna tutarını, iş yeri kira geliri için 150 bin lirayı aşanların beyanname vermesi gerekiyor.

Hazır Beyan Sistemi İle Kolaylık
Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi" ile beyanname verme imkanına sahiptir. Bu sistem, mükelleflerin beyannamelerini kolaylıkla hazırlamalarına ve vergi dairesine gitmeden vermelerine olanak tanır. Mülk sahipleri ve kiracıların beyanlarının karşılaştırılması için "kira bildirim formu" da kullanılmaktadır.

5 YIL ERKEN EMEKLİ olmak için fırsat, 1993 sonrası sigortası olan esnaf emekli olabilecek 5 YIL ERKEN EMEKLİ olmak için fırsat, 1993 sonrası sigortası olan esnaf emekli olabilecek

Elektronik Ortamda Beyanname Verme İmkanı
Gerçek kişiler tarafından geçen yıl elde edilen ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri gibi kazançlar için de yine 5 Nisan'a kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurulması gerekmektedir. Mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini kendileri için önceden hazırlanmış Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden verebilmektedirler.

Kira Geliri Beyan Edilmezse Ne Olur?
Kira gelirini beyan etmeyenler, 2023 yılına ait 21.000 TL'lik istisnadan yararlanamayacaklardır. Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, istisna tutarı dikkate alınmayacaktır. Ancak, beyanname süresi geçtikten sonra beyan edenler, istisnadan yararlanabileceklerdir. Konut istisnası sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkuller için geçerlidir.

Ödeme İmkanları
Tahakkuk eden gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflere bu ödeme imkanlarından yararlanmaları için kolaylık sağlamaktadır.

Evini kiraya verenlerin, kira gelirlerini beyan etmeleri ve vergilerini ödemeleri önemlidir. Bu sürecin düzgün bir şekilde takip edilmesi, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlayacak ve olası cezalardan kaçınmalarına yardımcı olacaktır. Ev sahipleri ve kiracılar, beyanname süresi içinde gerekli işlemleri yaparak vergi yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmelidirler.