ENGİN ARIK KİMDİR NERELİ NEDEN ÖLDÜ?

14 Ekim 1948'de İstanbul'da doğan Prof. Dr. Engin Arık, Türk bilim dünyasının önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir. Matematik ve fizik alanındaki çalışmalarıyla tanınan Arık, deneysel yüksek enerji fiziği dalında Türkiye'nin öncü isimlerinden biri olmuştur.

Engi̇n Arik0101

 ENGİN ARIK'IN ALDIĞI EĞİTİMLER KARİYERİ NE?

İstanbul Üniversitesi'nde matematik ve fizik diploması alan Arık, eğitimine aynı üniversitenin Kuramsal Fizik Kürsüsü'nde öğrenci asistanı olarak devam etti. Yüksek lisans ve doktora derecelerini ise Pittsburgh Üniversitesi'nde tamamladı. Doktora tezinde farklı elementler üzerinde gözlenen rezonansları inceledi.

ŞOK aktüel 27 Temmuz 2024 kataloğu: Bu hafta Cumartesi 27-30 Temmuz ŞOK aktüel kataloğunda Iphone 13 Cep Telefonu, Dyson Süpürge PlayStation 5 oyun konsolu ŞOK aktüel 27 Temmuz 2024 kataloğu: Bu hafta Cumartesi 27-30 Temmuz ŞOK aktüel kataloğunda Iphone 13 Cep Telefonu, Dyson Süpürge PlayStation 5 oyun konsolu

1979 yılında Türkiye'ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde çalışmaya başlayan Arık, 1981'de doçent, 1988'de ise profesör unvanını aldı. Deneysel yüksek enerji fiziği alanında yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanınırlık kazandı.

Enginarik00000

ENGİN ARIK'IN BİLİMSEL ÇALIŞMALARI NELER?

Viyana'da Birleşmiş Milletler'in Kapsamlı Deney Yasaklama Anlaşması Örgütü'nde (CTBTO) radionüklid görevlisi olarak görev yapan Arık, CERN'deki çalışmalara da liderlik etti.

Bunların yanında, toryum minerali üzerine yaptığı araştırmalarla da tanınan Arık, Türkiye'nin bu kaynağı temiz ve ekonomik bir enerji çözümü olarak kullanabileceğini savundu. Bu konudaki görüşleriyle ön plana çıktı ve Türkiye'nin toryum ile elektrik enerjisi üretebilme potansiyeline dikkat çekti.

Engi̇n Arik7777777777777

ENGİN ARIK NERDE NASIL ÖLDÜ?

Ne yazık ki, 30 Kasım 2007'de Isparta'da bir uçak kazasında hayatını kaybetti. Ölümüyle ilgili çeşitli suikast iddiaları ortaya atıldı ve hala soruşturma devam etmektedir.

Ancak, bilimsel çalışmaları ve toryum üzerineki görüşleriyle Engin Arık, Türkiye'nin bilim dünyasındaki önemli isimlerinden biri olarak anılmaktadır. Günümüzde de deneysel yüksek enerji fiziği ve toryum enerjisi alanlarında çalışan birçok bilim insanına ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.

Engi̇n Arik32036464

ENGİN ARIK HAKKINDA BİLGİLER

Doğum Tarihi: 14 Ekim 1948, İstanbul
Ölüm Tarihi: 30 Kasım 2007, Isparta
Uzmanlık Alanı: Deneysel Yüksek Enerji Fiziği
Eğitim: İstanbul Üniversitesi (Lisans), Pittsburgh Üniversitesi (Yüksek Lisans, Doktora)
Çalıştığı Kurumlar: Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü, Birleşmiş Milletler Kapsamlı Deney Yasaklama Anlaşması Örgütü (CTBTO), CERN
Önemli Çalışmaları: Toryum minerali üzerine araştırmalar, deneysel yüksek enerji fiziği alanındaki makaleler

Editör: Murat Serdar Yıldız