Marmara Denizi'nde 4.1 Büyüklüğünde Deprem! İstanbul ve Birçok İlde Panik! Marmara Denizi'nde 4.1 Büyüklüğünde Deprem! İstanbul ve Birçok İlde Panik!

YENİ DÜZENLEMELER NELER GETİRİYOR?

Kamu kurumlarında yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getirilerek, aşan kısımlar bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Enerji verimliliği artırılacak, yenilenebilir enerjiye ve enerji verimliliğine yönelik tasarruf önlemleri alınacak.

TAŞIT VE ARAÇ KULLANIMINDA DEĞİŞİKLİKLER

Kamuda Filo Yönetim Sistemi ile etkinlik artırılacak. Taşıt sayısı ve kullanımına standartlar getirilecek. Üç yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak. Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanım izne tabi olacak, kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımı yasaklanacak. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri yenilenmesi izne tabi olacak, ihtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecek.

TOPLU TAŞIMA OLAN YERLERDE SERVİSLER KALKIYOR MU?

Savunma ve güvenlik hariç, toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisi hizmeti kaldırılacak. Bakan Şimşek, bu düzenlemeyi toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisini sonlandırma planları olarak açıkladı.

KAMU YATIRIMLARI NASIL OLACAK?

Kamu yatırım ödeneklerinde yüzde 15'lik kesinti, öncelikli alanlara kanalize edilecek. Öncelikli projeler arasında fiziki ilerlemesi yüzde 75'in üzerinde olan projeler, deprem sonrası planlanan projeler, gıda arzını artırıcı projeler, yeşil ve dijital dönüşüm projeleri ile OSB, liman ve demiryolu projeleri yer alacak. Zorunlu haller dışında yeni kamu yatırım projeleri alınmayacak.

TASARRUF TEDBİRLERİ VE DENETİM

Tasarruf tedbirlerine tüm kamu idareleri ve personel uymak zorunda. Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarruf tedbirlerine uyum sürecini izleyip denetleyecek. Mali mevzuata aykırılık tespit edilirse, ilgili idarelere para cezası uygulanabilecek.

GELECEK DÖNEMDE BEKLENEN REFORMLAR

Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet reformu ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele gibi birçok alanda çalışmalar tamamlanacak.

Bu tedbirler ve planlanan reformlar, kamu kurumlarındaki hizmetlerin daha verimli ve etkin şekilde yürütülmesini hedeflemektedir. Ancak, personel servislerinin kaldırılması gibi kararlar, memurların ulaşım sorunlarına nasıl bir çözüm bulunacağını da gündeme getirecek. Memurların bu duruma nasıl tepki vereceği ve bu tedbirlerin ne gibi etkileri olacağı önümüzdeki dönemde daha net ortaya çıkacaktır.