Deodorant ve roll-on kullanımıyla ilgili kanser riskleri konusunda halk arasında yaygın endişeler bulunuyor.

Yaz Aylarinda Sik Kullanilan Deo

Ancak, Türk Kanser Derneği Sağlık ve Eğitim Direktörü Tuğçe Kuştur, bu ürünlerin doğrudan kansere neden olduğuna dair bilimsel kanıtların olmadığını belirtiyor.

Yaz Aylarinda Sik Kullanilan Deo (1)

Bahar Temizliği Diyeti: Vücudunuzu Arındırın, Yaza Hazır Olun! Bahar Temizliği Diyeti: Vücudunuzu Arındırın, Yaza Hazır Olun!

Özellikle alüminyum içeren deodorantlar konusunda yapılan araştırmaların kesin sonuçlara ulaşmadığını vurguluyor.

Deodorant ve roll-onların içeriğinde bulunan kimyasalların ciltte rahatsızlıklara, kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabileceğini belirten Kuştur,

339

özellikle traş veya kese gibi işlemler sonrasında cildin daha geçirgen hale geldiğini ve bu kimyasalların kan dolaşımına geçebileceğini ifade ediyor.

Isyourdeodorantkillingyou

Bu nedenle, deodorant seçiminde marka, içerik ve pH dengesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

E H Sz F4Dx I E

Alüminyum içeren deodorantlar konusundaki tartışmaları da değerlendiren Kuştur, alüminyumun ciltten emilerek vücuttaki alüminyum miktarını artırabileceği ve bu durumun kanser riskini artırabileceği şeklindeki görüşlerin kesin olmadığını belirtiyor.

Woman Spraying On Deodorant

Ancak, alüminyum içeren ürünler yerine doğal içerikli, alüminyum ve parfüm içermeyen deodorantların tercih edilmesini öneriyor.

340

Sonuç olarak, deodorant ve roll-on kullanımının doğrudan kansere yol açtığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamakla birlikte, bu ürünleri seçerken içeriklerine ve markalarına dikkat ederek daha güvenli tercihler yapılması gerektiğini belirtiyor.