Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında haklarında verilen müebbet hapis cezaları kesinleşen 14 kişi hakkında yakalama kararı çıkarttı. Çevik Bir ve Çetin Doğan da aralarında olduğu 8 kişi yakalandı. Hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi için Genelkurmay Başkanlığı'na yazı gönderildi.

Yargıtay Kararı: Müebbet Hapis Cezaları Onandı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında "darbeye teşebbüs" suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onadı. Kararın ardından Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.

Yakalananlar ve Gözaltına Alınanlar

Dönemin MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Aydan Erol ve dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı Kenan Deniz ikametlerinde gözaltına alındı. Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Hakkı Kılınç ise Antalya'nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı. Dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Çetin Saner ise Silivri'de polise teslim oldu. Çevik Bir, Bodrum'dan İstanbul'a gitmek üzereyken Milas'ta, Çetin Doğan ise Bodrum'da adliyeye teslim oldu.

Rütbelerin Sökülmesi İçin Yazı Gönderildi

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi ve er statüsüne düşürülmeleri için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na yazı gönderdi. Askeri Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre gereğinin yapılması istendi.

28 Şubat Davası: Önemli Bilgiler

3 Mayıs’ta tarihte ne oldu, Fenerbahçe 3 Mayıs’ta mı kuruldu? 3 Mayıs’ta tarihte ne oldu, Fenerbahçe 3 Mayıs’ta mı kuruldu?

28 Şubat davasında 103 sanık "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçlamasıyla yargılandı. Davada 21 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 68 sanık beraat ederken, 10 sanık için zaman aşımı, 4 sanık için ise ölüm nedeniyle dava düşürüldü. Yargıtay, darbeye teşebbüs suçundan verilen müebbet hapis cezalarını onayladı. Müebbet hapis cezası kesinleşen bazı sanıkların AİHM'e başvuru yaptığı belirtildi.