Tarımsal alanlarda kullanılan bazı zirai ilaçlar, arı ölümlerine yol açabiliyor. Çiftçilerin ilaçlama yapacağını önceden bildirmesi, bu tür ölümlerin engellenmesine yardımcı olabilir.

Osmaniye'de akıllara durgunluk veren olay! Uyuşturucu bakın nereden çıktı Osmaniye'de akıllara durgunluk veren olay! Uyuşturucu bakın nereden çıktı

Osmaniye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini "yalancı bahar" olarak adlandırdıklarını belirtti. Arıların kış mevsiminde havaların soğumasıyla dinlenmeye çekildiğini ancak sıcaklıkların zamansız yükselmesiyle arıların erken uçup yorulduğunu ve ömrünün kısaldığını ifade etti. Arıların üremediği için ölenlerin yerine yenisi gelmediğini ve bu durumun sürekli arı kayıplarına neden olduğunu söyledi.

Gaffaroğlu ayrıca, sıcaklıkların yüksek seyretmesi kadar kovanların bırakıldığı alanlardaki tarla ve bahçelerde kullanılan bazı zirai ilaçların da arı ölümlerine yol açabildiğini vurguladı. Çiftçilerin ilaçlama yapmadan önce muhtar aracılığıyla Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber vermesi gerektiğini ancak bu uygulamanın yeterince yapılmadığını belirtti. Özellikle zeytin ve meyve ağaçları için kullanılan ilaçların zararının devam ettiğini söyleyen Gaffaroğlu, çiftçilerin ilaçlama yapmadan önce arıcıları bilgilendirmesi ve izin alması gerektiğini vurguladı.

Kentte arıcılık yapan Bünyamin Akın da yüksek sıcaklıklar nedeniyle arıların dinlenmek yerine çalışmayı sürdürdüğünü ve bu nedenle yorularak erken ölmeye başladığını ifade etti. Arıların yeni mevsim koşullarına adapte olmakta zorlandığını vurgulayan Akın, normalde kış mevsiminde kovanlarına çekilerek dinlenmeleri gerektiğini ancak hava yeterince soğumadığı için arıların ilkbaharın geldiğini sanarak çalışmaya devam ettiğini söyledi. Bu durumun arıların yorulmasına ve erken ölmesine yol açtığını belirtti.

Özetle, yalancı bahar olarak adlandırılan mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların yanı sıra zirai ilaç kullanımı da arı ölümlerine yol açabilir. Çiftçilerin ilaçlama yapmadan önce arıcıları bilgilendirmesi ve izin alması, arı ölümlerini engellemek için önemli bir adım olabilir.