Avrupa Birliği, Yunanistan-Polonya girişimine destek vermelerinin ardından kendi hava savunma kalkanını kurmayı planlıyor. Bu hafta blok liderlerinin destek verdiği bu girişim, AB'nin savunma politikalarında önemli bir adım olarak görülüyor.

Resized 31A13 1Dee4Ac3Pantsirs1Rianovosti1Scaled Jpeg

Mitsotakis ve Tusk'un Teklifi

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, bu ayın başlarında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e bir mektup göndererek, kapsamlı bir hava savunma sistemi önerisinde bulundular. Bu öneri, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın neden olduğu tehditlere karşı ortak AB hava sahasını korumayı amaçlıyor.

Kaos Tatbikatı mı? Dünyada ve Türkiye'de 1 Haftada Neler Oldu? Kaos Tatbikatı mı? Dünyada ve Türkiye'de 1 Haftada Neler Oldu?

Patriot Jpg

Von der Leyen ve Borrell'den Destek

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Haziran başında yapılacak seçimler öncesinde bu fikri hızla destekledi. AB’nin üst düzey diplomatı Josep Borrell de bu girişimi desteklediğini belirtti. Borrell, Brüksel’de yapılacak Dışişleri Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, üye devletlerin hava savunma ihtiyaçlarına parçalı bir şekilde yaklaşılmasının gereksiz olduğunu vurguladı. Ancak, hava savunma sistemlerinin nereye yerleştirileceği, hangi kapasitelerle ve hangi fonlarla finanse edileceği gibi soruların ayrıntılı olarak ele alınması gerektiğini de ekledi.

Image 3 Patriot Missile Jpg

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi

Mitsotakis ve Tusk'un mektuplarında, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırılarının temel motivasyon olarak gösterildiği ve ortak bir AB hava savunma sisteminin oluşturulması gerektiği belirtiliyor. Bu girişim, 2022 yılında Almanya tarafından başlatılan ve 21 üye ülkeyi kapsayan Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi kapsamında değerlendiriliyor. Bu girişim, ulusal satın almaları koordine etmeyi ve sensörler ile önleyiciler arasında birlikte çalışabilirliği sağlamayı amaçlıyor.

Almanya'nın Tepkisi ve NATO'nun Rolü

Almanya, Yunanistan-Polonya önerisine olumlu bakarken, NATO'nun Avrupa için en büyük ve en önemli savunma ittifakı olmaya devam ettiğini vurguluyor. Dışişleri Bakanı Siemtje Möller, NATO’nun rolüne dikkat çekerek, blokun satın alma ve finansman kanallarının Almanya’nın girişimi için bir besleyici mekanizma olarak kullanılabileceğini belirtti. Ancak, konsey toplantısı konuyla ilgili herhangi bir işlem yapılmadan sona erdi.

Patriot Aa 1949145 1024X576

Avrupa Birliği Harekete Geçtimi Gelecek Adımlar Neler Olacak?

Yunanistan-Polonya girişimi, AB'nin hava savunma politikalarında yeni bir sayfa açarken, gerekli donanımın tedariki ve finansmanı konularında ayrıntılı çalışmalar yapılması gerekiyor. AB liderleri, bu girişimin somut askeri faydalarının yanı sıra, savunma konusunda birlik içinde olduklarını gösterecek bir “amiral gemisi” programı olarak değerlendirilmesini savunuyor.

Editör: Mehmet Çetil