Diş kisti ameliyatı diş etinde meydana gelen kistin cerrahi operasyonla alınmasıdır.

Diş kisti genelde diş çürüklerinde ve diş hassasiyetinin olduğu zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Ameliyat edilmediği taktirde ağızda yayılarak hasta konuşamaz ve yemek yiyemez hale gelir. Diş kisti ameliyatı vakit geçirilmeden tedavi edilmesi gerekir.

Diş Kisti Ameliyatı Nedir? 
Diş kisti ameliyatı nedir, sorusu için diş etinde oluşan kistin cerrahi operasyon ile alınması şeklinde yanıtlanabilir.

Dişle ilgili ilk akla gelenler, çürükler, çekilmeler, diş dolgusu veya kanal tedavisidir. Fakat, diş hastalıkları yalnızca bunlardan ibaret değildir. Diş kisti diş köklerinde oluşan kitledir. Hastayı sıkıntıya sokacağı için kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. 

Genellikle diş kistleri iyi huylu kistlerdir. Cerrahi operasyon olmadan iyileşmez. Dolayısıyla, mutlaka ameliyatla diş kistinin alınması gerekmektedir.

Diş kisti ameliyatı çene kemiği dokularının kaybolmasını önlemek için yapılmaktadır. Diş ve ağız sağlığını korumak için gerekli bir ameliyattır.

Tedavi edilmeyen diş kistleri, çene kemiğinde yer alan yumuşak dokuların hasara yol açar.

Diş Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Diş kisti ameliyatı için öncelikle kistin oluşumu belirlenmelidir. Genellikle, diş kisti olan hastanın ağız içinde şişlik ve kızarıklık ortaya çıkar. Şişliğin olduğu yerde ağrı olduğu görülür. Diş etinde enfeksiyon oluşmasına neden olur.

Bazı durumlarda diş kisti kendini birden göstermeyebilir ve zamanla belli olur. Diş etlerinde şişlik, kızarıklık varsa diş hekimine gösterilmelidir.

Röntgen ve Emar (MR) sonucuna göre teşhis konularak tedaviye başlanır.

Çocuklarda Diş Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?
Çocuklarda diş kisti ameliyatı uzman diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Çocuklar süt dişlerinden ana dişlere geçiş sürecinde diş kisti görülebilir. Sık olmamakla birlikte bazı çocukların ana dişleri çıktığında diş kökü iltihaplanabilir.

Bu iltihaplara dikkat edilmezse kiste dönüşür. Diş kisti olan bölgede ağrı, şişlik veya kızarıklık, morluk görülür.

Çocuklarda diş kistini almak için çocuk genel anesteziyle uyutulmaktadır. Uyutulan çocuğun diş kisti cerrahi operasyonla alınır. 

Her Sabah Sirke ile Su İçmenin Faydaları: Sağlıkta Değişimi Keşfedin Her Sabah Sirke ile Su İçmenin Faydaları: Sağlıkta Değişimi Keşfedin

Kadınlarda Diş Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda diş kisti ameliyatı diş hekiminin kararı belirler. Uzun süre fark edilmeyen kistler diş kayıplarına yol açmaktadır.

Erken tanı diş kisti tedavisinde kayıpların oluşmasını önlemektedir. Ameliyat öncesi yapılan anestezi ile hasta ağrı ve acı hissetmez.

Diş kisti ameliyatı öncesi antibiyotik kullanılır. Ameliyat esnasında diş eti neşterle kesilerek kist temizlenir. Ardından, kesilen diş etine dikiş atılır ve diş kisti ameliyatı tamamlanır.

Erkeklerde Diş Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerde diş kisti ameliyatı için hekim kapsamlı bir muayene yapar. Kistin boyutuna ve türüne göre ameliyata karar verilir.

Öncelikle, diş köklerinde oluşan kitleyi ameliyatla almadan önce antibiyotik tedavisi uygulanır. Diş hekimi enfeksiyonun kuruduğundan emin olduğunda hastayı ameliyat eder. 

Diş kistinin olduğu alan anesteziyle uyuşturulur. Kistin olduğu kökler neşterle kesilerek tamamen temizlenir ve dikilir.

Diş kökünün iyileşmesi için kanal tedavi ya da endodontik tedavi uygulanmaktadır. Eğer, kist hastanın bağışıklığını olumsuz etkileyeceği düşünülürse, dişin çekilmesine karar verilir. Bu durum tamamen hastanın diş kisti ameliyatı aşamasında belirlenmektedir. 

Yaşlılarda Diş Kisti Ameliyatı Nasıl Olur? 
Diş kisti ameliyatı zor mu sorusunun yanıtı kişiye, yaşa ve kronik hastalıkların olup olmamasına göre değişir.

Yaşlı hastanın diş kisti ameliyatı öncesi şekeri, tansiyonu ve kan değerleri kontrol edilir. Ameliyat öncesi yaşlı hastaya antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Antibiyotik tedavi sonrası uygun görülürse hastaya diş kisti ameliyatı yapılır. Kistin olduğu alan uyuşturulduktan sonra kesilerek kistten temizlenir. Tamamen kistten temizlenen diş etine dikiş atılarak ameliyat sonlandırılır.

Diş Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diş kisti ameliyatı ortalama 30 dakika veya 2 saat süren bir operasyondur. Erken tanı konulan kistler ameliyat edilmeden tedavi edilebilmektedir.

Fakat, uzun zaman fark edilmeyen kistlerin mutlaka uzman hekimlerce ameliyat edilmesi gerekir. Bazı hastalarda zorluklar olsa da genel olarak kolay bir ameliyat türlerinden biridir.

Diş kisti ameliyatı öncesi genel olarak tüm hastalar antibiyotik kullanır, böylece diş köklerinde apse iltihabı kurutulur. Kiste neden olan diş kanalı tedavi edilir. Eğer, diş kistine sebep olan diş kökleri ise sorunlu bölge kesilerek ameliyat edilir. 

Diş Kisti Ameliyatı Riskleri Nelerdir? 

Ortalama iki saat süren diş kisti ameliyatı sonrası hastada bazı riskler görülebilir. Diş bakımına önem vermemek diş kisti ameliyatı riskleri sebeplerinin başında gelmektedir.

Ağız sağlığını ve diş sağlığını önemsemeyen hastalar bu risklerle daha sık karşılaşmaktadır. Diş kisti ameliyatı riskleri şu şekilde sıralanabilir: 

-Ağrı görülür
-Şişlik oluşur
-Enfeksiyon görülür
-Uyuşukluk görülür
-Kanama olur
Diş kisti ameliyatı sonrası diş bakımına önem verilmelidir. Mümkün oldukça çok sıcak ve çok soğuk yemekten kaçınılmalıdır.

Bir iki hafta sert bir şeyler tüketilmemelidir. Ağız bakımınıza dikkat edilmelidir. Böylece birkaç gün içinde ağzınız kısa zamanda iyileşecektir.

Diş kisti ameliyatı sonrası riskler kalıcı olmamakla birlikte tedavi edilmeyen diş kisti daha büyük bir risk oluşturur. Eğer tedavi edilmez ve diş kisti alınmaz ise bu durum; 

Diş kaybına yol açar
Kistin damakta kapladığı yer sebebiyle damak kaybına yol açar
Kemik kaybına neden olur
Çene kemiği kaybına neden olur

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Diş kisti ameliyatı sonrası hasta bir iki gün içinde eski sağlığına kavuşur.

Diş hekiminin verdiği ağız bakımı talimatlarına harfiyen uyulmalıdır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci en iyi şekilde değerlendirmelidir. 

Diş hekiminin verdiği ilaçları düzenli kullanmalı
Düzenli olarak gargara yapmalı
Antibiyotik kullanımına devam etmeli
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyeceklerden kaçınmalı

Diş Kisti Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Diş kisti ameliyatında hekim, hastanın diş kistinin durumu belirler. Bireyde kronik şeker hastalığı, tansiyon veya farklı bir hastalık yoksa kısa zamanda ameliyat biter ve iyileşme süreci başlar.

Diş kisti ameliyatı iyileşme süresi genel olarak bireyden bireye fark gösterse de hasta genellike 3 ile 7 gün arasında iyileşir. 

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş kisti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkün.

-Ameliyat sonrası ilk 48 saat ağız çalkalanmamalı ve tükürülmemeli
-Sıcak yiyecekler yiyip içilmemeli
-Sıcak banyo yapılmamalı
-Kanama yapacak şeylerden uzak durulmalı
-Dil ameliyat edilen bölgeden uzak tutulmalı
-Parmakla kist alınan bölge kurcalanmamalı
-Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası kan sulandırıcı ilaçlar kesilmeli
-Ameliyat sonrası en az iki saat bir şey yiyip içilmemeli
-Ameliyat sonrası ilk 24 saat soğuk kompres yüzdeki şişliği azaltacaktır.
-Verilen ilaçları düzenli şekilde kullanılmalı. 

Sıkça Sorulan Sorular

DİŞ KİSTİ AMELİYATI ZOR MU?
Diş kisti ameliyatı en kolay ameliyatlardan biridir. Diş kisti ameliyatına diş hekimi karar verir. Diş kisti genellikle diş kayıplarını beraberinde getirir. Aynı zamanda damak ve çene erimelerine de yol açabilmektedir. O nedenle ameliyat, daha risksiz ve çözüm odaklıdır. 

DİŞ KİSTİ AMELİYATI KAÇ SAAT SÜRER?
Diş kisti ameliyatı en fazla iki saat sürmektedir. Hastanın durumuna ve kistin büyüklüğüne göre süre daha kısalabilmektedir. Diş kisti ameliyatı kaç saat sürer sorusu için ortalama 30 dk - 2 saat işaret edilebilir.