DSR (gözyaşı kanal tıkanıklığı) ameliyatı gözyaşının aktığı sistemin anatomik yapısının herhangi bir bölümünde oluşan tıkanıklığı açmak için yapılır. Gözyaşı görmeyi netleştirme, gözü koruma gibi görevleri gerçekleştirir.

Sağlıklı işlevini gösterebilmesi için göz yüzeyinde belli miktarda olmalıdır. Çok ya da az olması göz ile ilgili sorunlar yaratır. Gözyaşının yolculuğunun gerçekleştiği rotada; gözü kapağı üstündeki göz yaşa bezi, gözün yüzeyi, gözün buruna yakın ucundan buruna doğru uzayan üst gözyaşı kanalı ve onun bitiminde gözyaşı kesesi, son olarak da keseden sonra burun boşluğuna bağlanan alt gözyaşı kanalı bulunur. Fazla gözyaşı burun boşluğuna oradan da genize aktarılarak boşaltılır. 

Gözyaşı kanalları ya da kesesindeki problemlerin tıkanıklık yaratmasıyla fazla gözyaşı birikesi olursa göz aşırı sulanır. Kese içinde enfeksiyon olduğunda ise göz çapaklanması sorunu da yaşanabilir.

Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Nedir?

Dsr Ameliyati Nedir
Gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyatları (dakriyosistorinostomi) kişinin sağlık durumu ve hasta-doktor ortak kararıyla lokal ya da genel anesteziyle yapılır. Cilde kesi atılarak veya burundan endoskopik yöntemler sorunlu bölgeye ulaşılarak müdahale edilir. Hangi yöntemin uygun olduğu testlerle anlaşılır. 

Cilt kesisi ile yapılan ameliyatın avantajı görüş alanının geniş olduğu için tümör veya üst seviye tıkanıklıklarına müdahalenin kolay olmasıdır. Rahatlamanın sağlanamaması ya da tıkanıklığını tekrar etmesi ihtimali yok denecek kadar azdır. Endoskopik yöntemde ise başarı oranı ortalama %80-95 aralığındadır. Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) ameliyatı nedir sorusuna cevap olacak bir seçenek de lazerli cerrahi yöntemidir. 

Çocuklarda Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Nasıl Olur?

Cocuklarda Dsr Ameliyati
Gözyaşı kanal tıkanıklığı 1,5 yaşına kadar olan bebeklerde doktorun gösterdiği özel masajlar ve damlalarla çoğunlukla geçer. 1,5-5 yaş arası çocuklarda ise sondalama (probing) denen ve genel anestezi ile yapılan, kesi ve dikiş olmayan kanal açma yöntemi denenir. Gerekli görülürse 2-3 ay kalarak destek sağlayacak özel tüp yerleşimi yapılır. Tüpler herhangi bir rahatsızlık vermez ve hasta tüpleri görmez. 2-3 ay sonra basit şekilde çıkartılır. 

5 yaş üstü çocuklarda ise bu işlemlerden faydalanma olasılığı çok düştüğü için yetişkinlerde olduğu gibi ameliyat gerekir. Operasyonda gözyaşı rotasında tıkanıklığa neden olan bölgeye uygun müdahale yapılır. Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı için ortalama yarım saat-1saat arası şeklinde yanıt verilebilir.

Kadınlarda Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Nasıl Olur?
Yapılan araştırmalar gözyaşı tıkanıklığının en çok 60 yaş üstü kadınlarda ortaya çıktığını gösterir. Menopoz sonrası daha sık görülüyor olsa da menopoz ile direkt ilişkisi yoktur. Çok fazla ağlamanın bazen tıkanıklığı tetikleyebildiği öngörülür.

Kadınlarda daha çok dsr görülmesinin en geçerli görünen sebeplerden biri kadınlardaki gözyaşı kanalının erkeklere göre daha dar olması ve tıkanmasının görece daha kolay olmasıdır. Kadınlarda dsr ameliyatı erkeklerde olduğu gibi gerçekleştirilir. Kanal biraz daha dar olduğu için ameliyatta uzmanın biraz daha dikkatli olması gerekir. 

Erkeklerde Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Nasıl Olur?
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı her yaşta ve cinsiyette oluşabildiği için erkeklerde de görülen bir rahatsızlıktır. Alerjiler, enfeksiyonlar, burunda polip, travmalar ve nadir durumlarda tümör gözyaşı kanalı tıkanıklığına neden olabilir. Erkeklerde DSR ameliyatı yetişkin kadınlara uygulanan prosedürler işletilerek tanı konulduktan sonra uygun yöntemle yapılır. 

Yaşlılarda Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Nasıl Olur?
Yaşlılıkta en sık görülen göz hastalıkları arasında katarakt, glokom (göz tansiyonu), presbiyobi (yakını görememe) olarak sayılabilir. Yaşlılıkta göz kuruması da sık görülür ama bu rahatsızlıkta kuruluğun nedeni kanal tıkanıklığı değil yaşla beraber değişen vücut sistemidir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı bu hastalıklara göre yaşlılarda daha nadir yaşanır. Ameliyat işlemleri yaşlılarda yetişkin bireylerle benzerdir. İyileşme sürecinde yaşlı kişilerin toparlanması biraz uzayabileceği için titiz ve sabırlı olmak gerekir.

Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık cerrahi teknik kullanılarak yapılabilen ameliyat için gözle burun arasında uygun bir bölgeye kesi atılır ve kanal açılır. Eğer hastanın anotomik yapısı uygunsa cildi kesmeye gerek kalmadan ameliyat kapalı olarak burun içinden de yapılabilir. Burun içinden yapılan ameliyat endoskopik ameliyat olarak da bilinir. İki yöntemin başarı oranı birbirine yakındır. 

Ameliyatta yapılacak anestezi türüne göre hastanın uyanık olma durumu değişir. Genel anestezi kullanıldığında ameliyat olan kişi tamamen uyur ve ameliyat sonrasında kendine gelmeye başlar. Lokal uyuşturma yapılırsa hasta ameliyat boyunca uyanık olur ama ameliyat bölgesinde herhangi bir hissiyatı olmaz. Lokal uyuşturmayla ameliyatın konforlu geçebilmesi için rahatlatıcı ilaçlar yardımcı olur.

Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) ameliyatı riskli mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı ameliyatı güvenli ve riski düşük bir operasyondur. Her cerrahi müdahalede olabilecek komplikasyon dsr ameliyatında da ortaya çıkabilir. Bunlar arasında enfeksiyon, kanama ve anesteziye bağlı yan etkiler sayılabilir. 

Kelebek hastalığı kimde görülür, belirtisi nedir, Kelebek hastası tanısı nasıl konur? Kelebek hastalığı kimde görülür, belirtisi nedir, Kelebek hastası tanısı nasıl konur?

Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Dsr Ameliyati Sonrasi Ne Yapmaliyim
Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) ameliyatı sonrası genelde hastane yatışı gerekmez. Göz bandajları ertesi gün çıkarılır. Burun tamponunun bir süre kullanılması gerekir. Birkaç gün sonra günlük rutinlere dönülebilir. Tam iyileşme ortalama 1-2 hafta sonra olur. Ameliyat yeri hijyenine özen göstermek ve doktor kontrollerini kaçırmamak önemlidir.

Dsr (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) ameliyatı sonrası ameliyat bölgesinde şişlik, ödem ve ağrı yaşanabilir. Sıkıntılar ortalama 1 hafta içerisinde geçer. Bu sürede doktorun söylediği ilaçları kullanmak konforlu ve sağlıklı iyileşme için destekleyicidir. 1 hafta sonra dikişler alınır.  

Sıkça Sorulan Sorular

DSR (GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞI) AMELİYATI ÖNCESİ TANI NASIL KONUR?
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı ameliyatına karar verilebilmesi için önce incelemeler yapılır. İlk olarak uzman hekim kişinin hikayesini dinler, göz muayenesini ve oküloplastik değerlendirmesini yapar.

Göz ve göz kapağı hastalıkları ve gözde yabancı cisim olup olmadığı konularında biyomikroskobik muayene ile inceleme yapılır. Sorunların kaynağına dair farklı bir veri oluşmazsa incelemeye gözyaşı kanalı taraması ve kanülle lavaj işlemi ile devam edilir. Kanal boyunca verilen özel sıvı bir noktada takılırsa boğaza sıvı ulaşmaz.

Bu da kanal tıkanıklığı tanısını destekler. Bebeklerdeki incelemede ise sulanma ve çapaklanma varsa ve gözyaşı kesesine hafif basıyla boşalan püy (cerahat) ile birlikte kanal tıkanıklığı tespit edilir. Bazen fluoresein damla testine de ihtiyaç duyulabilir. Yetişkin ve bebeklerde inceleme sürecinde nadir olarak farklı testler de yapılabilir.

GÖZYAŞI KANALI TIKANIKLIĞI AMELİYATI NE KADAR SÜRER?
Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı ameliyat çeşidi ve yapılan işlemlerin kapsamına bağlı olarak değişir. 

GÖZYAŞI KANALI TIKANIKLIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) ameliyatı riskli mi diye endişe duyanlar olabilir. Ameliyatın riski ameliyat olunmazsa ortaya çıkabilecek sorunlardan çok daha düşüktür.

Tedavi edilmeyen gözyaşı kanalı tıkanıklığı gözün ve göz kapağının tahriş olmasına neden olur. Gözler ve göz kapakları kızarır ve şişer. Uzun vadede mikroplar göze ciddi zararlar verebilir.

DSR YANİ GÖZYAŞI KANALI TIKANIKLIĞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) tedavi yöntemleri kök nedenlere ve yaşa göre farklılaşır. Gözyaşı kanalı tıkanıklığında eğer enfeksiyon veya yaralanma gibi belirgin sebepler varsa sebebe yönelik ilaç tedavileri ile normale dönüş mümkün olabilir.

Diğer durumlarda ise yetişkinlerde genelde ameliyat olunması gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda ise yaşa göre farklı Dsr (gözyaşı kanal tıkanıklığı) tedavi yöntemleri uygulanır.