Omega-3 yağ asitleri, sayısız besinsel faydalarından dolayı günümüzde popüler hale gelmiştir. Şu anda doktorlar vücuda bakmak için Omega-3 reçete ediyor. Omega-3'ün varlığı ilk kez 1920 yılında keşfedildi. Ancak o dönemde bu çok önemli yağ asidinin gerekliliği net olarak bilinmiyordu. 1970'lerde yapılan araştırmalar, Omega-3 açısından zengin balık tüketen Grönland'daki Eskimolar arasında Omega-3'lerin daha düşük kalp hastalığı riskinden sorumlu olduğunu ortaya çıkardı. O zamandan beri Omega-3 oldukça popüler hale geldi.

Kalp sorunları başta olmak üzere pek çok hastalığın arttığı günümüzde doktorlar Omega-3 açısından zengin besinlerin tüketilmesini öneriyor. Omega-3 insan vücudunda üretilmez; bu nedenle Omega-3'ün gıda veya ilaç yoluyla alınması gereklidir. 

Uskumru sardalye, somon balıkları Omega-3 açısından zengindir. Ancak balık sevmeyenler ya da vejetaryen olanlar keten tohumu, chia tohumu, hardal yağı, fasulye, kabak, yeşil sebzeler, meyveler, otlar ve baharatlar, mango ve kavunu da yağ asitleri açısından zengin olduğu için tüketebilirler.

Afrika Çöl Tozu Nedir? Afrika Çöl Tozu Zararları Nelerdir? Afrika Çöl Tozu Nedir? Afrika Çöl Tozu Zararları Nelerdir?

Üç tür yağ asidi vardır: Dokosaheksaenoik asit (DHA), Eikosapentaenoik asit (EPA) ve Alfa-linolenik asit (ALA) ). Keten tohumu, chia tohumu, ceviz ve kenevir tohumu gibi bitki kaynakları ALA bakımından zengindir; DHA ve EPA ise genellikle yağlı balık gibi deniz kaynaklarında bulunur.

Şimdi şu soru ortaya çıkıyor: Omega-3 sağlıklı olmak için neden gereklidir? Omega-3 alımının bazı şaşırtıcı faydalarını öğrenelim:

DEPRESYONU ÖNLER 
Depresyon şu anda çok yaygın bir akıl hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünyada yaklaşık 280 milyon insan depresyon yaşıyor. Günümüzde kaygı da oldukça yaygın hale geldi. Omega-3 yağ asitleri bu ruhsal bozuklukları önler. Çalışmalar, günlük olarak omega-3 tüketen kişilerin depresyona girme veya kaygı yaşama olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUR 
Omega-3 (özellikle DHA) gözleri sağlıklı tutar. Bu yağ asitleri iyi görme yeteneğinin korunması için gereklidir. Omega-3 dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olan makula dejenerasyonunun önlenmesine yardımcı olur. Böylece sonuçta körlüğü önler ve görme yeteneğini geliştirir. Yeterli DHA almazsanız çeşitli göz sorunları ortaya çıkabilir.

BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ 
Omega-3 yağ asitleri bebekler için çok önemlidir çünkü bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle hamilelerin, bebeğin bilişsel gelişimi için gerekli olan omega-3 açısından zengin besinler tüketmesi gerekir.

KALP HASTALIKLARINI ÖNLER 
Günümüzde kalp-damar hastalıkları oldukça yaygın. Araştırmalar kalp hastalıklarının dünya çapında yaklaşık 3 ölümden 1'ine neden olduğunu gösteriyor.

Omega-3 tüketimi burada faydalıdır çünkü bu yağ asitleri trigliserit düzeylerini azaltabilir ve iyi kolesterol olarak kabul edilen HDL'yi yükseltebilir. Omega-3 yağ asitleri kan trombositlerinin bir araya toplanmasını bile önleyebilir, bu da zararlı kan pıhtılarının oluşumunu engeller. Omega-3'ler ayrıca iltihabı azaltır.

Omega-3'ler yaşla birlikte bilişsel işlevleri korur, Alzheimer hastalığı riskini azaltır ve bilişsel performansı artırır. Omega-3 takviyesini kemoterapiyle birleştirmek inflamasyonu ve yan etkileri hafifletebilir.