Van'da yerel seçimlerde yüzde 55,48 oy oranıyla Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine İlçe Seçim Kurulu tarafından "seçilmemiş" sayılması, kentte büyük protestolara neden oldu.

Zeydan'ın memnu hakkının geri alınması ve mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki AK Parti Van Belediye Başkanı Adayı Abdulahat Arvas'a verilmesi üzerine yapılan protestolar gece geç saatlere kadar sürdü. Göstericilerin cadde ve sokaklara verdiği zararlar nedeniyle belediye ekipleri sabah saatlerinde temizlik çalışmalarına başladı. Sokaklardaki çöplerin temizlenmesi sırasında esnafın kepenk açmaması dikkat çekti.

Son Dakika: Eylem Tok Türkiye'ye iade ediliyor mu, ne zaman getirilecek, mahkeme ne karar verdi? Son Dakika: Eylem Tok Türkiye'ye iade ediliyor mu, ne zaman getirilecek, mahkeme ne karar verdi?

DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu'nun kararına itiraz etti. Ancak protestolar başka kentlere de sıçradı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, 2 Nisan 2024 tarihinde izinsiz gösteri yürüyüşü yapan, bölücü terör örgütüne destek veren ve güvenlik güçlerine taşla saldıran 89 şüphelinin gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınan şüphelilerin Van, Hakkari, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir'de olduğu açıklandı.

Olayların ardından Van ve Bitlis'te 15 gün boyunca gösteri ve yürüyüş yasağı kararı alındı. Siirt'te ise çıkan olaylar nedeniyle 1 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu gelişmeler, Türkiye'de siyasi gerginliğin artmasına neden olurken, halkın tepkisi de devam ediyor.