Bu seneki Çöl Tozu haritası > mgm.gov.tr 🌍 İller için Toz Taşınımı Uyarı Sistemi: Çöl Tozu hangi illerde etkili, kaç gün sürecek, ne zaman bitecek

Çöl tozunun Türkiye'ye ulaştığına dair Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyarılarının ardından, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz'de toz taşınımı beklendiği belirtildi. Bu durum, görüş mesafesinde düşüş, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara neden olabilir.

Konuya ilişkin CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen açıklamalarda bulundu.

ÇÖL TOZU NEYDEN KAYNAKLANIR? 

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen'e göre, çöl tozu genellikle Sahra Çölü'nden kaynaklanır ve bazen Akdeniz üzerinden veya Yunanistan üzerinden Türkiye'ye taşınır. Bu kez çöl tozu, Tekirdağ'dan giriş yaparak Türkiye'nin batı ve iç kesimlerini 3 gün boyunca etkileyecek.

12 Nisan İzmir su kesintisi olan ilçeler, su kesinti saati sorgulama 12 Nisan İzmir su kesintisi olan ilçeler, su kesinti saati sorgulama

ÇÖL TOZU NE ZAMAN GELECEK, NE KADAR SÜRECEK

SAĞLIK AÇISINDAN RİSKİ VAR MI ?

Şen, tozun havada demir bileşeni bulunduğu için kırmızımsı bir renge sahip olabileceğini belirtti. Atina'daki gibi yoğun bir durumun İstanbul'da beklenmediğini vurgulayan Şen, ancak rüzgarın etkisiyle tozun dağılacağını söyledi. Bu durumun sağlık açısından riskli olmadığını ifade etti.

METEOROLOJİ YAYIMLADI

Özetle, çöl tozunun etkisi bugün ve yarın İstanbul'da gözlemlenecek olsa da, ciddi sağlık problemlerine yol açması beklenmiyor.